Poblacions amenaçades

Les girafes queden protegides del comerç internacional per primera vegada

183 països han votat a favor de la regulació del negoci amb aquests animals com a manera de preservar l'espècie

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les girafes han entrat aquest dijous, per primera vegada en la història, en un mecanisme de protecció mitjançant la restricció del seu comerç internacional en resposta a la disminució que oscil·la entre el 36% i el 40% de la seva població en els últims 30 anys.

Aquesta decisió ha sigut adoptada en la conferència dels183 estats que participen en la convenció que regula el comerç internacional d’espècies de flora i fauna amenaçades (CITES), que se celebra aquesta i la pròxima setmana a Ginebra.

Una aclaparadora majoria de 106 països han votat a favor de la restricció del comerç d’exemplars vius i de les seves parts, 21 ho han fet en contra i set s’han abstingut.

Visions enfrontades

La mesura de protecció ha sigut reclamada per països de l’Àfrica central i occidental, alarmats pel declivi de la població d’aquests animals, però ha sigut criticada alhora per un grup de països del sud del continent (Botswana, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue) que intentaven evitar que la restricció de comerç s’apliqués al seu territori, sota l’argument que les seves poblacions de girafes no només són saludables, sinó que a més han crescut en els últims anys. Casualment, aquests països tenen el gruix dels ingressos per safaris de caça a tot Àfrica.

No obstant, la conferència s’ha negat a fer excepcions, davant les quals aquests països han afirmat que rebutjaven la decisió i que recorrerien.

El futur de l’espècie

D’ara endavant, tot comerç internacional de girafes estarà subjecte a un permís especial d’exportació o reexportació, que només podrà ser expedit per les autoritats pertinents si aquestes consideren que l’operació comercial no amenaça la supervivència de l’espècie al seu medi natural.

Les girafes viuen en llibertat exclusivament a l’Àfrica i es calcula que actualment quedarien uns 50.000 exemplars, segons ha explicat el científic en cap de la secretaria que gestiona la convenció, Thomas de Meulenaer.

Notícies relacionades

Els països africans que han liderat la campanya per protegir les girafes estan desesperats pelspocs individus que queden als seus territoris i creuen que restringir el seu comerç internacional ajudarà que l’espècie es recuperi i atraurà l’atenció internacional cap aquesta problemàtica.

El fort creixement demogràfic a l’Àfrica és la principal amenaça per a les girafes, perquè els éssers humans ocupen cada vegada més territoris que formen part de l’hàbitat d’aquest mamífer, ha dit De Meulenaer. A més, les girafes són blanc de caça per la seva carn, la seva cua, la seva pell i com a trofeus.