CONTAMINACIÓ GLOBAL

Trobats per primera vegada microplàstics al gel de l'Àrtic

Una expedició descobreix partícules de fins a un mil·límetre a l'extreure mostres al passatge del Nord-oest (Canadà)

Els investigadors sospiten que les partícules estan sent arrossegades pels corrents marins

zentauroepp49440107 chief scientist for the northwest passage project dr  brice 190815082309

zentauroepp49440107 chief scientist for the northwest passage project dr brice 190815082309 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Efe

La contaminació amb microplàstics s’ha estès a tots els racons de la Terra i per primera vegada s’han trobat partícules concentrades en mostres de gel del passatge del Nord-oest, al’Àrtic canadenc.

Una expedició científica que va recórrer entre el 18 de juliol i el 4 d’agost l’anomenat passatge del Nord-oest, a l’Àrtic canadenc, ha trobat, per primera vegada en la història, partícules de plàstics a les mostres de gel perforades en el trajecte.

La troballa de l’expedició, finançada per la Fundació Nacional per a la Ciència dels Estats Units i la Fundació Heising-Simons, està inclosa en un article publicat aquest dimecres en 'Science Advances' i constata la presència de microplàstics en oceans, aigua potable, animals i regions de tot el món.

El director científic de l’expedició Projecte del Passatge del Nord-oest, el professor de la Universitat de Rhode Island (URI) Brice Loose, ha dit que la presència de microplàstics a les mostres de gel no és sorprenent però no era l’objectiu del viatge.

"El nostre objectiu era estudiar aspectes específics dels efectes de la crisi climàtica a la regió del passatge del Nord-oest", ha declarat el científic.

Un científic secciona una mostra de gel / REUTERS

Per a això, el grup, liderat pels investigadors d’URI Alessandra d’Angelo i Jacob Strock, va perforar la capa de gel en 18 punts als voltants de Resolute, la comunitat més septentrional del Canadà, i així analitzar el plàncton, els micronutrients oceànics que són una de les bases de la cadena alimentària de la regió.

Per a la seva sorpresa, després d’analitzar amb microscopi el contingut de cinc de les 18 columnes de gel produïdes amb les perforacions, de fins a dos metres i que contenen gel acumulat en diferents anys, l’equip ha descobert micropartícules de plàstic, algunes de fins a un mil·límetre de mida.

D’Angelo i Strock han explicat que el gel actua com un filtre natural: l’aigua de l’oceà circula pels porus del gel i el plàncton s’acumula en els seus cristalls.

Però de la mateixa forma que reté elplàncton, el gel està filtrant i acumulant petites partícules de plàstics que els investigadors creuen que estan sent arrossegades pels corrents marins des de l’Atlàntic i el Pacífic a les regions àrtiques.

"Un cop de puny a l’estómac"

El doctor Loose ha assenyalat que ara l’equip vol intentar esbrinar com les partícules de plàstic han arribat al gel àrtic, quin tipus de plàstics són i, sobretot, quins materials estan desprenent en el medi ambient a mesura que es degraden.

D’Angelo ha afegit que tota la vida animal a la regió està consumint plàstics, des de peixos a ocells marins passant per animals grans com els mamífers marins.

El que l’equip d’investigadors també assumeix és que tot i que les mostres de gel procedeixen només del passatge del Nord-oest, perforacions similars en altres regions àrtiques trobaran similar presència de microplàstics en el gel.

"Malgrat tot el que sabíem sobre la presència de plàstics en el medi ambient, sentim com un cop de puny a l’estómac quan el que semblava una mostra normal de gel en una regió pristina estava infectada amb aquest material totalment estrany al medi ambient", ha explicat Loose.

És una sensació similar a l’experimentada per científics del Centre per a Investigació Polar i Marina a l’Institut Alfred Wegener (AWI), a Bremenhaven (Alemanya) i col·legues a Suïssa, que han dit a 'Sciences Advances' que han descobert evidències que l’atmosfera transporta grans quantitats de microplàstics.

Partícules plàstiques que després són dipositades sobre la superfície de la terra quan neva o plou, han afegit.

Gel amb microplàstic dels Alps suïssos / AP

Notícies relacionades

L’equip encapçalat per Melanie Bergmann i Gunnar Gerdts va conduir un anàlisi de mostres de neu de Heligoland, Baviera, Bremen, els Alps suïssos i l’Àrtic, i van confirmar que la neu en tots aquests llocs conté altes concentracions de microplàstics.

La investigació dels científics d’AWI ha trobat la concentració més alta de microplàstics prop d’un camí rural de Baviera, amb 154.000 partícules per litre. A la neu de l’Àrtic els experts van trobar 14.000 partícules per litre.

Temes:

Plàstics