Destrucció de la naturalesa

La humanitat ha esgotat aquest dilluns els recursos del planeta, abans que mai

La capacitat de la Terra ha acabat una setmana abans que fa un any

Espanya ja va esgotar els seus recursos naturals el 28 de maig, mig mes abans que el 2018

retrete1213

retrete1213

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La capacitat de recursos de tot el planeta per a l’any 2019 s’ha acabat aquest dilluns, 29 de juliol, segons l’organització Global Footprint Network(GFN), que alerta que aquest any els humans han esgotat la capacitat del planeta una setmana abans que fa un any, la qual cosa suposa la data més primerenca des que hi ha registres.

Així, l’oenagé assenyala que d’aquí al 31 de desembre, la situació és de números vermells perquè s’ha esgotat el pressupost ecològic de l’any. En aquesta línia, WWF adverteix que en l’actualitat, la humanitat requereix 1,75 planetes a l’any per viure, davant l’any 1970, quan els recursos naturals duraven fins al 23 de desembre.

El Dia de Sobrecapacitat de la Terra varia cada any i es calcula després de comparar la demanda anual de recursos naturals amb la capacitat que realment té la Terra per regenerar-los. Així, WWF lamenta que aquest dia no ha parat d’avançar-se des de 1970 i destaca que la data s’ha avançat en tres mesos en els últims 20 anys.

La sobrecapacitat més gran, als EUA

El rànquing de sobrecapacitat el lideren els Estats Units el ritme de consum del qual per ciutadà requeriria cinc planetes per satisfer la seva demanda de recursos.

Per la seva banda, Espanya ja va esgotar tots els seus recursos naturals el 28 de maig, mig mes abans que fa un any i a nivell comunitari, la Unió Europea va entrar en números vermells el 10 de maig, la qual cosa equival a consumir 2,8 planetes.

A nivell mundial, la humanitat viu com si tingués 1,75 planetes a la seva disposició. Per WWF, el preu d’aquest dèficit ecològic és "devastador per a la naturalesa", ja que contribueix a l’increment en la desforestació global, la pèrdua de biodiversitat, l’esgotament de les pesques, escassetat d’aigua, erosió del sòl, contaminació de l’aire i recrudescència de l’impacte del canvi climàtic.

L’Índex Planeta Viu de WWF ha analitzat en detall el GFN i denuncia "any rere any l’alarmant pèrdua de biodiversitat". Així, recorda que l’informe del 2018 exposa que les poblacions de vertebrats han disminuït un 60% en poc més de 40 anys.

Notícies relacionades

No obstant, l’oenagé explica que si cada any es retarda cinc dies el Dia de la Sobrecapacitat, el 2050 es podria tornar a viure dins dels límits del planeta.

"El consum està contribuint al col·lapse climàtic i a la destrucció de la naturalesa. És necessari que els líders mundials adoptin mesurades urgents per assolir un futur sostenible", acaba el secretari general de WWF, Juan Carlos del Olmo.