ESPÈCIES INVASORES

El porc vietnamita i tres animals exòtics més no es podran tenir com a mascotes

El Consell de Ministres aprova l'actualització del catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores

Els experts recorden que aquests animals i plantes poden suposar un risc per a la biodiversitat

zentauroepp47552421 cerdo190329200816

zentauroepp47552421 cerdo190329200816

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres, el Consell de Ministres ha aprovat una actualització del‘Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores’.En aquesta llista s’hi inclouen animals com ara el porc vietnamita (Sus scrofa domesticus), el varà de la sabana (Varanus exanthematicus), el pitó reial  (Python regius) i la tortuga de la península (Pseudemys peninsularis). Per a totes aquestes espèciesqueda prohibida la seva possessió, transport, tràfic o comerç d’exemplars vius, i s’estableixen una sèrie de controls per a la seva tinença. A partir d’ara, els que vulguin adquirir un exemplar no ho podran fer. Els que ja en tinguin un ho hauran de comunicar a la seva comunitat autònoma abans de l’1 de gener del 2022.

La iniciativa, impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i diverses entitats científiques, es planteja com una mesura per protegir la biodiversitat autòctona davant de la proliferació d’aquestes espècies exòtiques. Informes previs del Comitè Científic (del 2015 i del 2016 respectivament) ja van apuntar al perill sanitari i mediambiental que podrien suposar aquests animals a l’entrar en contacte amb la fauna del territori.

"El que sol passar en aquests casos és que els amos d’aquestes mascotes se n’acaben cansant o no poden fer front a les atencions necessàries", argumenten des del Ministeri en una nota de premsa remesa als mitjans. "Al nostre país alguns centres d’acolliment es veuen ja saturats amb exemplars d’aquestes espècies exòtiques de les quals es desfan els seus propietaris i molts d’altres poden acabar alliberats a la naturalesa de forma tant voluntària com involuntària", afegeix el comunicat.

L’alerta de la comunitat científica

El 2016, un informe del Comitè Científic del llavors Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient ja va alertar de la proliferació del porc vietnamita, "una raça domèstica de porc de petita mida, de forma rabassuda i panxa prominent". La presència silvestre d’aquesta espècie en territori espanyol es remunta a l’any 2007, en què ja constaven més de 40 observacions d’aquests animals a la naturalesa. Actualment, a falta d’informes oficials, els experts estimen que la població silvestre d’aquesta espècie es troba en expansió.

Els experts argumenten que la proliferació d’aquest animal en la natura ha anat acompanyada de la seva hibridació amb altres espècies, com és el cas del senglar (Sus scrofa). L’encreuament entre tots dos, conegut com a porcell de senglar, també es considera com un perill sanitari i mediambiental que, a més, "podria augmentar els problemes de sobrepoblació de senglars que ja hi ha a moltes regions d’Espanya".

Informes anteriors del Comitè Científic també van apuntar a la necessitat de regular l’expansió de rèptils exòtics com el varà de la sabana, el pitó reial i la tortuga de la península (espècie originària de Florida). Els experts recorden que tots aquests animals podrien posar en risc la supervivència de les espècies autòctones i fins i tot afectar la cadena tròfica. El seu impacte en el medi ambient, per tant, suposaria una amenaça per a la biodiversitat.

Llista específica per a les illes Canàries

Notícies relacionades

Aquestes noves mesures per a la protecció de l’ecosistema també inclouen un apartat específic per a les illes Canàries, com a regió ultraperifèrica amb característiques biogeogràfiques i climàtiques pròpies. En aquest llistat es cataloguen 48 espècies invasores, de les quals 19 plantes (com el cilíndric, la gatosa i el canyís), 17 rèptils (com la tarentola tocai, la tarentola diürna de Madagascar, la iguana comuna i el llangardaix espinós), 9 mamífers (com la mangosta groga, el fennec i el petaure del sucre) i 3 aus (com la cotorra alexandrina, l’ànec arbori carablanc i el minà de l’Himàlaia).

Les autoritats argumenten que la norma pretén "reduir al màxim el risc d’introducció d’espècies exòtiques invasores i mitigar els seus efectes adversos sobre la biodiversitat de l’arxipèlag canari". Encara més en un context en què l’expansió d’aquestes espècies pot veure’s intensificada "a causa del’augment del comerç global, el transport, el turisme i el canvi climàtic", argumenta el Ministeri.

Temes:

Animals