LA CONFERÈNCIA DE KATOWICE

Només la declaració política frena l'acord de la Cimera del Clima

El punt més important, l'aprovació de les regles d'aplicació de l'Acord de París, sembla ben encarrilat

La 'coalició del petroli' s'oposa a reflectir la necessitat d'accelerar la reducció de les emissions

zentauroepp46260238 members of the global campaign to demand climate justice pro181214212608

zentauroepp46260238 members of the global campaign to demand climate justice pro181214212608 / JANEK SKARZYNSKI

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Els negres nuvolots que se sedassaven sobre la cimera del Clima que l’ONU celebra a la ciutat polonesa de Katowice semblen aclarir-se. L’acord en la qüestió més rellevant que havia d’abordar, l’adopció d’una regles d’aplicació de l’Acord de París (2015), està ben encarrilat. Sense aquestes, el pacte de la capital francesa, que entra en vigor el 2020, es convertiria en paper mullat. Hi ha altres qüestions menys decisives encara per resoldre, sobretot la declaració política, que faran probablement que la negociació s’allargui durant tota la matinada de dissabte o fins i tot més enllà, però és molt difícil ja que facin naufragar la conferència.

La principal discrepància que mantenen els delegats dels 190 països se centra en l’accent que la declaració final ha de posar en la necessitat d’incrementar l’ambició en la reducció d’emissions. Els últims informes de l’ONU, en especial el de l’IPCC de l’octubre passat (Plafó Intergovernamental d’Experts de l’ONU) han revelat la necessitat de prendre mesures “urgents i sense precedents” contra el canvi climàtic i de contenir l’augment de les temperatures a 1,5ºC, però els països de l’‘imperi del petroli’ (Estats Units, Aràbia Saudita i Kuwait) es neguen fins i tot a què figuri en la declaració d’aquesta COP24.  

Accelerar París

La denominada Coalició d’Alta Ambició, un grup de països entre els quals figura la UE i a la qual s’ha sumat Espanya després de l’entrada del nou Govern, és partidària que el text reculli la necessitat de limitar la pujada de les temperatures als esmentats 1,5º, ja que és el que “indica la ciència”. Això comporta marcar-se objectius més ambiciosos de reducció d’emissions ja que amb els actuals aquestes arribarien a més de 3ºC. Aquests països creuen que és necessari “fer visible” a Katowice que a París es va acordar “un procés que s’ha d’accelerar”.         

El representant polonès que presideix la cimera, acompanyat de forma inèdita pel secretari general de l’ONU, António Guterres,es va reunir durant el vespre d’aquest divendres amb els delegats dels grups de països discrepants per intentar llimar les diferències que després haurà de resoldre el plenari.

No fa l’efecte que les posicions vagin a ser irreconciliables. Els països més ambiciosos semblen prioritzar l’aprovació de les regles. “Serà una pena sinó reflectim el que ens diu la ciència que hem de fer, però el fonamental són les regles”, ha admès la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha actuat de ‘facilitadora’ de les negociacions d’una part clau d’aquest ‘reglament’, la de la transparència.

Declaracions canviants

La que fora principal abogadora de l’acord de París, la francesa Laurence Tubiana, està convençuda que l’èxit del fracàs de Katowice no es mesurarà perquè hi hagi una declaració política més o menys avançada. “Les regles les tindrem per sempre, les formulacions polítiques aniran canviant durant els pròxims dos anys”, ha advertit en declaracions fetes a aquest diari.

Notícies relacionades

Dos anys és el termini del qual disposen els països per oferir les seves contribucions perquè la temperatura quedi per sota dels 2ºC que marca l’acord de París. Durant aquests dos anys es podrà o no intentar assolir l’objectiu més ambiciós dels 1,5ºC que assenyala l’informe de l’IPCC. “L’informe és allà, va ser aprovat per tots els membres i no desapareixerà perquè no l’hi donem rellevància en aquesta conferència”, considera Turbiana, que ara és en la cimera com a actual CEO del ‘think thank’ més important d’Europa en canvi climàtic, l’European Climate Foundation, i com reconeix al seu entorn ha vingut a “cuidar del seu nadó”.

Els països partidaris d’una ambició més gran també compten amb una cita que serà clau l’any vinent. La cimera de caps d’estat que el secretari general de l’ONU ha convocat a Nova York per al setembre del pròxim any, on “se’ls demanarà que vagin amb propostes de més ambició en la reducció d’emissions”. Serà l’any següent, quan entri en vigor Katowice, quan tenen l’obligació de presentar els seus compromisos sobretot de cara al 2030, el punt final de la dècada clau.