FAUNA

Augmenten les espècies animals en perill d'extinció a Espanya: set espècies més

Algunes de les espècies compten amb menys de 500 exemplars

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha publicat alButlletí Oficial de l’Estat l’ampliació de la llistad’animals  en situació crítica, és a dir, el futur dels quals està en perilld’extinció.  Entre aquests hi hal’estepa de cartagena, la trenca, la nàiade auriculada, el xarxet marbrenc, la nacra comuna,  el visó europeu i el gall fer cantàbric.

De les set incorporacions tant el visó europeu com el gall fer cantàbric compten amb menys de 500 exemplars. A més, en el cas del visó europeu no n’hi ha ni un cens. Totes les espècies incorporades seran sotmeses a projectes de recuperació i conservació, als quals atorga una nova consideració: seran d’interès general, per això totes les seves tramitacions o obres necessàries seran catalogadesd’urgents.

Segons l’ordre ministerial publicada aquest dijous, es constituiran set grups de treball, en diferents comunitats espanyoles i especialitzats en cada espècie, per desenvolupar actuacions destinades a reduir-ne el risc d’extinció. Aquests grups estaran adscrits a la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, així com al Comitè de Flora i Fauna Silvestres.

Treball per espècies

Del’estepa de cartagena ('Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis') se n’estudiarà la situació des d’un grup especialitzat format per un representant del Ministeri per a la Transició Ecològica, un altre de la Generalitat Valenciana i un altre de la Regió de Múrcia.

En el cas delnàiade auriculada ('Margaritifera auriculada') serà estudiada per un representant del Ministeri per a la Transició Ecològica, per un membre de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebrei representants dels governsde l’Aragó, Navarra, La Rioja i un representant de la Generalitat de Catalunya. 

Estepa de Cartagena.

Pel que fa a la situació crítica delxarxet marbrenc‘Marmaronetta angustirostris’, l’equip estarà format per un representant del ministeri, i un de cada una de les confederacions hidrogràfiques del Segura, Guadalquivir, Xúquer i Guadiana, així com per representants de la Generalitat Valenciana, de la Junta d’Andalusia, de la Regió de Múrcia, de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i un representant del Govern de les Canàries.

“És possible revertir la situació d’aquestes espècies i evitar-ne l’extinció si el conjunt de les administracions es pren seriosament l’assumpte” 

Juan Carlos del Olmo

Secretari general de World Wildlife Fund

Mentrestant, el grup sobre la situació crítica de la trenca‘Lanius minor’, estarà format per un representant del ministeri, un altre de la Generalitat de Catalunya i un representant del Govern de l’Aragó.

Un altre equip estudiarà la situació crítica del visó europeu, ‘Mustela lutreola’, el qual l’ordre ministerial fixa que estarà integrat per un representant del ministeri, un altre de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, així com per un representant respectivament dels governs autonòmics de Navarra, La Rioja, de la Junta de Castella i Lleó, del Govern Basc i del Govern de l’Aragó.

Sobre la nacra comuna, ‘Pinna nobilis’, formaran part del grup dos representants del Ministeri per a la Transició Ecològica, i un representant de la Generalitat de Catalunya, de la Generalitat Valenciana, de la Regió de Múrcia, de la Junta d’Andalusia i del Govern balear.

Notícies relacionades

Finalment, pel que fa al del gall fer cantàbric ('Tetrao urogallus cantabricus'), en formaran part un representant de la Direcció General de Biodiversitat i Qualitat Ambiental del ministeri, així com dels governs autonòmics del Principat d’Astúries, de Castella i Lleó, de Cantàbria i de Galícia.

Un gall fer cantàbric.

A aquests grups se’ls podran afegir experts, entitats científiques o organitzacions que s’estimi que puguin ajudar i participar com a assessors de cada grup de treball.