Recerca

Avenç per salvar els coales de l'extinció

Un estudi obre la porta a una gestió amb enfocament geogràfic que permeti protegir aquesta espècie

koala

koala / HANDOUT (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un nou estudi publicat aquest dijous a Austràlia ha trobat poblacions de coales genèticament diverses al llarg del país, cosa que obre la porta a una gestió amb enfocament geogràfic que permeti protegir aquesta espècie de l’extinció.

Estudis anteriors havien assenyalat que aquests emblemàtics marsupials tenien una baixa diversitat genètica, moltes vegades com a resultat del declivi de la població provocat per la interferència humana o per malalties.

La nova investigació va analitzar el genoma del coala i va identificar diferents poblacions amb diversitat genètica anterior a la colonització europea i la caça intensiva per vendre la seva pell a començaments del segle XX.

"Per poder protegir els coales a tot Austràlia així com gestionar-ne el captiveri hem d’entendre com de diverses són genèticament aquestes poblacions i com de saludables són", diu Kyall Zenfer, de la Universitat James Cook (JCU), en un comunicat.

La investigació, publicada a la revista científica 'Heredity’, indica que els coales, malgrat els seus requeriments dietètics específics, viuen tant als boscos subalpins de l’estat de Victoria, al sud-est del país, com als tropicals de l’estat nord-oriental de Queensland.

Trasllat d’hàbitat

No obstant, la seva distribució no és contínua en aquest rang territorial i algunes poblacions habiten en llocs que no els són comuns però als quals van ser resituats.

"Sabem que no és prudent traslladar aquests coales entre aquestes regions perquè viuen en climes diferents i s’han adaptat a diferents ambients, però l’estudi ens dona una primera indicació de l’escala geogràfica en què s’han de gestionar aquests animals", afegeix Shannon Kjeldsen, de la JCU.

Notícies relacionades

El coala (‘Phascolarctos cinereus’), que en llengua aborigen significa “sense beure” –en al·lusió que el 90% de la seva hidratació prové de les fulles d’eucaliptus que mengen–, està considerat una espècie vulnerable als estats de Queensland i Nova Gal·les del Sud i al Territori de la Capital Australiana.

Es tracta d’un animal molt delicat i especialment sensible a qualsevol canvi en el medi ambient, roman unes 20 hores al dia dormisquejant o descansant, i utilitza les quatre hores restants per alimentar-se amb fulles de diverses espècies d’eucaliptus.