Publicat a 'Science'

El 75% de la mel conté pesticides que maten les abelles

No representen cap risc per a la salut dels consumidors però afecten un gran nombre d'espècies

Abelles d’una explotació d’apicultura.

Abelles d’una explotació d’apicultura. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Tres quartes parts de la mel produïda a tot el món contenen neonicotinoides (neònics), una classe de pesticides coneguts pel seu paper en el declivi de les abelles i perquè perjudiquen un gran nombre d'espècies no objectiu, segons un estudi publicat aquesta setmana a la revista 'Science' per un equip interdisciplinari de la Universitat de Neuchâtel i el Jardí Botànic de Neuchâtel, Suïssa.

Malgrat això, les concentracions mesurades de neònics estan per sota dels nivells màxims autoritzats per al consum humà. "Sobre la base d'aquesta última ciència, la gran majoria de les mostres estudiades no representen cap risc per a la salut dels consumidors", afirma l'autor principal de l'estudi, Edward Mitchell, professor i cap del laboratori de biodiversitat del sòl de la Universitat de Neuchâtel, actualment a Landcare Research a Lincoln, Nova Zelanda.

En canvi, la situació és més crítica per a les abelles. "A tot el món, les abelles estan exposades a concentracions de neònics que han demostrat efectes en el comportament de les abelles, la fisiologia i les capacitats reproductives", assenyala Alexandre Aebi, professor d'agroecologia a la Universitat de Neuchâtel i que també és apicultor.

Els neònics representen un terç del mercat mundial de plaguicides i s'utilitzen per protegir els principals cultius com el blat de moro i la soja de les plagues d'insectes. Els neònics ataquen el sistema nerviós central de plagues d'invertebrats i causen paràlisi i mort. Com que els neònics es troben a tota la planta, incloent-hi el pol·len i el nèctar, les abelles que hi furguen es contaminen, i per tant contaminen la mel.

Més a Amèrica del Nord, l'Àsia i Europa

Realitzat el 2015 i el 2016, l'estudi va analitzar 198 mostres de mel de tot el món per buscar els cinc neònics més utilitzats: acetamiprid, clotianidina, imidacloprid, tiacloprid i tiametoxam, i va concloure que el 75% de les mostres contenien, almenys, una d'aquestes cinc substàncies.

Les proporcions varien considerablement entre les regions, amb els nivells més alts a Amèrica del Nord (86%), l'Àsia (80%) i Europa (79%), i el més baix a Amèrica del Sud (57%). Oceania, Nova Zelanda i les illes del Pacífic estan lleugerament per sota de la mitjana (71%).

"Som capaços de quantificar aquestes molècules amb una precisió excel·lent, en concentracions d'un per 10.000 milions (0.1 ppb) o menys", assenyala el cap de la plataforma analítica, Gaétan Glauser.

Estudi amb petits productors

Notícies relacionades

L'estudi també revela que el 30% de totes les mostres contenien un sol neonicotinoide; el 45% en contenia entre dos i cinc, i el 10%, entre quatre i cinc. Les concentracions mesurades van ser inferiors al nivell màxim de residus autoritzat per al consum humà per a tots els compostos i mostres, però la concentració total va excedir aquest límit per a dues mostres que contenien cinc neonicotinoides. No obstant, queda per determinar com la contaminació per múltiples substàncies ("l'efecte còctel") pot afectar les abelles, els éssers humans o altres organismes.

Els investigadors van utilitzar una col·lecció mundial de mel obtinguda a través de l'esforç científic ciutadà dirigit pel Jardí Botànic de Neuchâtel. "Les mostres van ser proporcionades aleatòriament per més de 100 donants", afirma el director del jardí botànic, Blaise Mulhauser, que indica que es van seleccionar "mels prioritàries de petits productors locals, amb l'objectiu d'obtenir una representació geogràfica equilibrada".