ESPÈCIE EN PERILL

La Vall d'Aran insta la Generalitat a parlar de la voracitat de Goiat

Aquesta primavera s'ha menjat dues eugues, un poltre i 15 ovelles

1
Es llegeix en minuts

El Síndic d’Aran, Carles Barrera, va demanar ahir una reunió urgent amb representants de la Generalitat per analitzar els recents atacs de l’os Goiat. En un comunicat, el Consell General va explicar que és neessari avaluar de forma «seriosa» el comportament reincident de l’animal i estudiar el protocol existent per prendre mesures.

L’últim atac de Goiat va tenir lloc a principis d’aquesta setmana, quan va aparèixer morta una euga de la qual es va alimentar durant tres dies. El seguiment per GPS ha detectat l’os els últims dies a les zones de Varradós, Salient –on es va produir l’atac–, Bagergue i Montgarri. A més, durant aquesta primavera han mort a mans de l’os una altra euga, un poltre 15 ovelles. També va acabar amb dos ruscos d’abelles.

Notícies relacionades

Goiat, un mascle d’origen eslovè, va ser alliberat a Isil, al Pallars Sobirà, el 7 juny de l’any passat en el marc del programa Piroslife. Es calcula que en tota la serralada n’hi ha actualment 40 exemplars.

L’os està permanentment controlat gràcies al collar emissor que se li va col·locar abans de ser alliberat i que permet a l’equip de seguiment conèixer-ne els moviments, hàbits i costums. Els agents que li segueixen el rastre han detectat que podria anar acompanyat d’una femella. L’exemplar, que té una edat aproximada d’11 anys i pesa uns 200 quilos,  va ser alliberat amb l’objectiu de solucionar el problema de la consanguinitat en la població de plantígrads, perquè actualment la majoria dels ossos del Pirineu són fills o nets del patriarca Pyros, un veterà os també procedent d’Eslovènia.