PROGRAMA DE REINTRODUCCIÓ

Goiat, l'os dormilega

El nou mascle del Pirineu central ha hibernat en una cova a 2.300 metres d'altura a la Vall d'Aran

zentauroepp34184495 goiat170403193140

zentauroepp34184495 goiat170403193140

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L’os Goiat, la gran esperança per posar fi al domini genètic del vell Pyros (29 anys), ha demostrat en els seus primers mesos a Catalunya una gran mobilitat i després una capacitat envejable per dormir. També ha freqüentat territoris amb diverses femelles. Tot i això, els seus dots reproductores encara no s’han descobert. Goiat, que en català pallarès significa noi jove o fadrí, és un mascle d’uns 10 anys i un pes aproximat de 205 quilos que va arribar procedent de la reserva de caça de Jelen, a Eslovènia, on va ser capturat el 5 de juny passat. D’allà també procedeixen, entre d’altres, Hvala i el desaparegut Balou.

Notícies relacionades

L’exemplar va ser alliberat dos dies després a Bonabé, al parc natural de l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà), però de seguida va decidir canviar de comarca i se’n va anar a la Vall d’Aran, on s’ha consolidat amb excursions esporàdiques a territori francès. Goiat ha hibernat durant 107 dies (del 28 de novembre del 2016 al 16 de març del 2017), més del que és habitual entre els ossos pirinencs. Durant aquests tres mesos i mig es va despertar algunes vegades i va fer alguna sortida de no més de 100 metres de distància de la cova que ocupava, «situada a la vall de Varradòs [Vall d’Aran], a més de 2.300 metres d’altura, en una zona sense vegetació i totalment coberta per la neu», explica la Conselleria de Territori de la Generalitat.

Una vegada s’ha posat en marxa ja ha recorregut tota la vall i ara es dirigeix cap a altres zones de l’Aran. «Tot sembla indicar que busca carronyes per augmentar ràpidament els quilos que ha perdut durant la hibernació, aproximadament un terç del seu pes», prossegueixen els especialistes del programa PirosLife. Ben aviat començarà l’època de zel i buscarà, de manera més que probable, femelles per copular. Goiat està permanentment controlat gràcies al collar emissor que se li va col·locar abans de ser alliberat.

Temes:

Óssos