PROVA

Fukushima torna a plantar arròs

L'objectiu és analitzar si el consum d'aquest producte seria segur

Imatge aèria dela central nuclearde Fukushima, l’agost passat.

Imatge aèria dela central nuclearde Fukushima, l’agost passat. / REUTERS / KYODO

1
Es llegeix en minuts

Agricultors de la prefectura nipona de Fukushima han tornat a plantar arròs a prop de l'accidentada planta nuclear un cop completades les tasques de descontaminació de la zona, amb l'objectiu d'analitzar si el consum d'aquest producte seria segur.

La iniciativa, recolzada per les autoritats locals i recollida per la cadena estatal NHK, s'ha posat en marxa en arrossars de les localitats de Tomioka i Iitate, on el cultiu d'aquest cereal i d'altres aliments està actualment restringit, i sobre les quals pesava una ordre d'evacuació fins al mes passat.

La capa de terra superficial dels arrossars ha sigut retirada i omplerta amb sorra procedent d'altres àrees, dins de les tasques de descontaminació i neteja de residus radioactius que es porten a terme als voltants de la central de Fukushima Daiichi des del desastre nuclear del 2011.

El cultiu experimental d'arròs es portarà a terme juntament amb mesuraments de radioactivitat del producte, i té com a objectiu revitalitzar l'economia local, ha assenyalat un responsable de l'Ajuntament de Tomioka a NHK.

El Govern nipó ha defensat que l'arròs i altres productes procedents de la prefectura de Fukushima són prou segurs per al consum humà, encara que es mantenen limitacions sobre l'agricultura i la ramaderia a les zones més pròximes a la planta.

Notícies relacionades

Una trentena de països i la Unió Europea encara apliquen restriccions sobre la importació de productes nipons originaris de Fukushima, per por que estiguin contaminats.

Les emissions i els vessaments radioactius que van resultar del desastre a la central de Fukushima Daiichi, provocat pel sisme i tsunami del març del 2011, encara mantenen evacuats milers de persones que vivien prop de la planta i han afectat negativament l'agricultura, la ramaderia i la pesca local.