Els plantígrads es desperten de la hibernació

Fita històrica entre la població d'ossos a Catalunya: neixen 10 cries el 2016

La població arriba als 31 exemplars, bàsicament a la zona d'Aran i del parc natural de l'Alt Pirineu

abertran37914087 imatge d un mascle jove  probablement pepito  captada el pas170403105348

abertran37914087 imatge d un mascle jove probablement pepito captada el pas170403105348

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Els sistemes de seguiment i control de la població dels ossos bruns ('Ursus arctos') al Pirineu han detectat les últimes setmanes que ja s'han despertat de la hibernació. Just abans d'aquest procés, a finals de l'any passat, van tenir coneixement d'una fita entre la població d'ossos des de la seva reintroducció amb el naixement de 10 cries. En total, l'any passat s'havien comptabilitzat a Catalunya 31 exemplars d'os bru, amb 5 mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet, i Pepito) i 10 femelles adultes (Hvala -amb dues cries de segon any-, Bambou -amb dues de primer any-, Caramelles - amb dos de primer any- , Boavi -amb dos de primer any-, Caramellita -amb tres de segon any-, Plume -amb una de segon any-, Nheu -amb tres de primer any-, Fadeta -amb una cria de primer any-, i Patoune i una última ossa, sense nom, que no tenen cries). 

PYROS, EL DOMINANT

Notícies relacionades

El pare dels dos fills de Caramelles és Pyros, que ha dominat la genètica de l'os bru al Pirineu durant els últims 21 anys. També podria ser el progenitor de sis cries A més, les de Nheu, Bambou i Fadeta, encara que no està confirmat. Per una altra part, no hi ha constància que hagi tingut descendència el jove mascle Goiat, traslladat el mes de juny des d'Eslovènia per trencar la dominància reproductora de Pyros i aportar més variabilitat en els gens de l'espècie implantada a la zona. Goiat ha hibernat durant 107 dies -del 28 de novembre del 2016 al 16 de març del 2017-. Durant aquests tres mesos i mig, l'os s'ha despertat diverses vegades i ha fet alguna sortida de no més de 100 metres de distància de la cova que ocupava, situada a la Vall de Varradòs (Aran), a més 2.300 metres d'altura, en una zona sense vegetació i totalment coberta per la neu.

Una vegada s'ha posat en marxa ja ha recorregut tota la vall i ara es dirigeix cap a altres zones d'Aran. Tot sembla indicar que està buscant carronya per augmentar ràpidament els quilos que ha perdut durant la hibernació, aproximadament un terç del seu pes. Aviat començarà l'època de zel i buscarà, de forma més que probable, femelles per copular. Goiat està permanentment controlat gràcies al collar emissor que se li va col·locar abans d'alliberar-lo al Pirineu i que permet a l'equip especial de seguiment conèixer els seus moviments, hàbits i costums. La resta d'ossos es controlen a través del seguiment de les evidències de pas.  

Temes:

Óssos