AL SEAWORLD DE FLORIDA

Mor Tilikum, l'orca captiva que va matar la seva entrenadora

L'animal, el cetaci més gran del món en captivitat, tenia 36 anys

Va estar implicada en dues morts més en dos parcs aquàtics

amadridejos36780870 file photo   seaworld killer whale tilikum performs during t170109202830

amadridejos36780870 file photo seaworld killer whale tilikum performs during t170109202830 / A Mathieu Belanger Reuters

1
Es llegeix en minuts

Tilikum, una orca del SeaWorld molt coneguda per haver estat implicada en tres morts, incloent-hi una de les seves experimentades entrenadores, així com per protagonitzar 'Blackfish', un documental de denúncia sobre la vida dels mamífers marins en captiveri, va morir divendres passat, segons ha informat el parc temàtic d'Orlando (Florida, EUA). Era un mascle i tenia 36 anys, 33 dels quals passats entre els murs de piscines.

L'orca Tilikum, la més gran del món en captiveri (feia 6,9 metres i pesava 5.600 quilos), va morir envoltada dels entrenadors i cuidadors. El març de l'any passat, SeaWorld ja va advertir que la salut de l'animal s'estava deteriorant a causa d'una infecció bacteriana als pulmons. Al mateix temps, va anunciar que deixaria de tenir orques a les seves instal·lacions.

El cetaci va ser capturat a Islàndia el novembre del 1983 amb dos exemplars més que aviat van morir. En un principi el van enviar a Sealand, un parc aquàtic de Victòria (Canadà).

El 1991, una de les seves entrenadores, Keltie Byrne, va relliscar i va caure en un tanc on hi havia Tilikum i dues orques més. Els animals la van subjectar amb la boca i la van submergir sota l'aigua, cosa que li va ocasionar la mort per ofegament. Després d'aquell incident i el tancament de Sealand, Tilikum va ser traslladat a SeaWorld el 1992, on va estar implicat en dues morts més.

La primera va ser el 1999, quan un jove visitant del parc aquàtic, Daniel Dukes, de 29 anys, va aparèixer misteriosament mort sobre l'esquena del cetaci.

Una dècada després, el 24 de febrer del 2010, Tilikum va atacar i va causar la mort de Dawn Brancheau, una entrenadora de 40 anys amb 16 d'experiència a SeaWorld, davant d'una vintena de turistes. Mesos després, el parc va ser multat per haver violat tres regles de seguretat i Tilikum va ser retirat temporalment de l'espectacle d'orques. No obstant, hi va tornar l'any següent.

Notícies relacionades

El 2013, la CNN va estrenar el documental ‘Blackfish’, que feia seguiment dels 39 anys de captiveri de les balenes de SeaWorld. La pel·lícula concloïa que la violència de les balenes derivava de l'estrès i de l'avorriment que patien pel fet d'estar tancades. SeaWorld, que es va negar a participar en el projecte, va criticar la cinta.

Durant la seva vida en captiveri, Tilikum va tenir 13 fills.

Temes:

Animals