ANÀLISI DE LA QUALITAT DE L'AIRE

Barcelona activa un avís preventiu per contaminació

L'ajuntament recomana als ciutadans que optin pel transport públic

jjubierre36375468 coches en barcelona161228123805

jjubierre36375468 coches en barcelona161228123805 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona ha emès un avís preventiu per contaminació davant l'elevada presència d'òxids de nitrogen (NOx) a l'aire, que en algunes estacions s'acosta al valor de risc de 200 micrograms per metre cúbic, i ha demanat als ciutadans que intentin no utilitzar el cotxe particular i optin pel transport públic. La situació no arriba al nivell de Madrid, on el consistori s'ha vist obligat a aplicar mesures dràstiques per limitar el trànsit, però sí que és un dels episodis de contaminació més intensos de l'any.

L'avís preventiu s'ha activat, com explica l'ajuntament barceloní, pels elevats nivells detectats per la xarxa de vigilància atmosfèrica de la Generalitat (XVPCA) i els models de previsió meteorològica, que indiquen una persistència de l'actual situació anticiclònica durant diversos dies més, amb una pressió d'uns 1.305 hectopascals i una absència de vent ressenyable.

Concretament, l'activació es produeix quan en alguna estació de vigilància se superen els 160 micrograms de NO2 per metre cúbic d'aire de valor mitjà horari. Si se superessin els 200 i les previsions meteorològiques no fossin bones, llavors es passaria a la fase d'avís, un equivalent a l'escenari 1 de l'Ajuntament de Madrid.

LES SUPERACIONS HORÀRIES

Les superacions horàries a l'àrea de Barcelona es van produir dimarts a la nit a les estacions de l'Eixample i l’Hospitalet, amb pics de 181 i 189, respectivament, segons ha informat la Direcció General de Qualitat Ambiental (Departament de Territori de la Generalitat). Una situació similar en intensitat, encara que menys persistent, es va viure el dia 12, així com el 26 d'octubre i el 24 d'agost.

Notícies relacionades

La normativa europea estableix que el valor mitjà anual no ha de passar de 40 micrograms, però s'accepten 18 superacions horàries (mitjana de 60 minuts) del límit de 200.

A més de les recomanacions sobre trànsit, l'ajuntament també aconsella reduir l'activitat esportiva al carrer, especialment en els moments de màxima intensitat de la contaminació (a la nit), així com abaixar la intensitat de la calefacció i garantir el bon funcionament dels filtres.