COP22 A MARRÀQUEIX

Ban Ki Moon, sobre el canvi climàtic: "Estic segur que Trump prendrà una sàvia decisió"

El secretari general de l'ONU li ha recordat que la lluita contra l'escalfament és "imparable"

"No tenim dret a jugar amb el destí de les generacions futures", ha afegit

icoy36294382 marrakech  clima climate161115182310

icoy36294382 marrakech clima climate161115182310 / FADEL SENNA

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El secretari general de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, va assegurar ahir a Marràqueix que la lluita contra el canvi climàtic s’ha convertit en «imparable» i es va mostrar convençut que el president electe dels Estats Units, Donald Trump, abandonarà els seus anunciats plans per retirar-se de l’acord global firmat a París el mes de desembre passat. «Estic segur que prendrà una sàvia decisió», va dir. 

Ban va inaugurar davant destacats dirigents internacionals el tram ministerial de la 22a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic (COP22), que se celebra a Marràqueix (Marroc) i que ha de dissenyar un full de ruta per posar en marxa l'acord.

El rei Mohammad VI ha inaugurat  la fase ministerial de la cimera del clima de Marràqueix

«Allò que una vegada va ser impensable s’ha convertit en imparable», va afirmar Ban en relació amb el conveni firmat a París, que va entrar formalment en vigor el 4 de novembre passat després d’haver aconseguit la ratificació per part de 110 països. L’acord, que proposa eliminar progressivament les emissions antròpiques de gasos d’efecte hivernacle, es recolza en la certesa científica que l’actual augment de les temperatures i altres problemes vinculats, com la recurrència més alta dels fenòmens meteorològics extrems o l’augment del nivell del mar, són resultat de la influència humana en l’atmosfera.

SI US PLAU: SIGUIN MÉS AMBICIOSOS

No obstant, com recorden els científics, amb els compromisos de reducció de gasos anunciats fins ara no n’hi ha prou per estabilitzar les temperatures. Així que Ban va emplaçar totes les delegacions a «enfortir les seves ambicions». «No tenim dret a jugar amb el destí de les generacions futures o posar en perill la supervivència d’altres espècies que comparteixen el nostre planeta», va insistir.

Ban va reiterar que, per frenar l’alça de les temperatures, les «emissions globals haurien d’assolir el seu punt màxim l’any 2020 i disminuir ràpidament a partir de llavors». També va fer especial èmfasi en la necessitat d’«eliminar els subsidis per als combustibles fòssils i així poder accelerar la transició cap a una energia més neta». Al seu costat, el rei del Marroc, Mohammad VI, es va posar com a exemple i va recordar que el seu país ha adoptat diverses iniciatives per aconseguir que «el 52% de la seva capacitat elèctrica nacional procedeixi d’energies netes a l’horitzó del 2030».

ÈXIT ALS NEGOCIS

Notícies relacionades

El secretari general de l’ONU va qualificar Trump com una persona «molt exitosa en els negocis» que sens dubte deu saber que les energies netes ja mouen una part substancial de l’economia mundial. També va confiar que el president electe oblidi les seves recents declaracions que el canvi climàtic provocat per l’home és «un acudit» o «un invent creat pels xinesos perquè els productes fabricats als Estats Units siguin menys competitius».

El secretari general de les Nacions Unides va insistir que el canvi climàtic afectarà tothom, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtida, i va recordar que l’any 2015 ja va ser el més càlid de la història recent i aquest 2016 molt probablement també ho serà. Ban va mostrar la seva esperança: «Com a president dels Estats Units, espero que entengui això, escolti i avaluï les seves promeses de campanya», va sentenciar. També François Hollande, el president de França, va instar Trump a respectar l’acord de París, que va qualificar d’«irreversible».

Falten fons per a dics, conduccions d'aigua o sistemes d'alerta meteorològica 

Segons l'UNEP, el 2030 seran necessaris entre 140.000 i 300.000 milions de dòlars anuals, com a mínim, per poder dotar els més pobres d'eines de gestió, com construcció de dics i cases més elevades, sistemes d'alerta meteorològica, conduccions d'aigua potable o llavors agràries més resistents.