Una cimera descarbonitzada

La cita de París intenta que els 40.000 assistents deixin la mínima empremta ecològica possible

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Les Nacions Unides i el Govern francès s’han esforçat perquè l’empremta ecològica deixada pels 20.000 assistents a la cimera del clima de París (COP21) –40.000 si s’hi inclouen els membres no acreditats de les oenagés– sigui tan petita com sigui possible i apagui les veus crítiques que discuteixen la grandiositat d’aquest tipus de reunions. No en va, segons estimacions de la mateixa Convenció de l’ONU sobre Canvi Climàtic (UNFCCC), la celebració de les últimes conferències ha suposat l’emissió d’entre 10.000 i 25.000 tones de CO2 i equivalents, fonamentalment per l’ús d’avions per portar els delegats, alguns arribats des dels antípodes, i pel funcionament de les instal·lacions del centre de convencions de Le Bourget.

El que solen fer la UNFCCC o bé el país amfitrió és compensar aquest impacte mitjançant la compra d’accions en iniciatives sostenibles, com el Fons Verd, una ajuda financera instituïda perquè els països més des­afavorits puguin afrontar els efectes del canvi climàtic. En aquesta ocasió, s’ha contractat mitjançant concurs una consultoria perquè avaluï les emissions de gasos. Cada participant que vulgui compensar les seves emissions rep un certificat de bones pràctiques.

TRANSPORT PÚBLIC

El Govern francès també ha posat en marxa un exhaustiu pla estratègic de sostenibilitat. Per exemple, s’ha fet tot el que ha sigut possible per afavorir l’accés en transport públic a Le Bourget, al nord de París, i reduir així la presència dels cotxes, una cosa que també millora els sistemes de seguretat. Per arribar al centre de convencions és gairebé obligatori agafar el metro o el RER, un tren de rodalies, i després uns autobusos llançadora que, per descomptat, són híbrids. Per incentivar-ne l’ús s’han distribuït 20.000 targetes de transport públic (passi Navigo) entre els participants registrats. I hi ha 200 vehicles elèctrics al servei de les delegacions.

El fòrum Le Bourget ja existia, s’utilitzava per exemple per acollir-hi fires aeronàutiques, però s’ha ampliat i reformat gairebé completament amb motiu de la COP21, incloent-hi la construcció d’un gran auditori de fusta procedent «de boscos locals sostenibles», com explica un portaveu de l’organització. La bonica sala, a l’interior de la qual se celebra el plenari o la sessió de més nivell, serà desmuntada quan s’acabi la cimera i es podrà reutilitzar en altres reunions lluny de París. 

MILLORES EN LA CLIMATITZACIÓ

Notícies relacionades

A Le Bourget s’ha substituït la tradicional caldera de gasoil per a climatització per una caldera de gas. Això suposa un 20% menys d’emissions, diu la UNFCCC, encara que la temperatura a l’interior de les instal·lacions no és precisament calorosa. També s’ha apostat per «una cadena de distribució curta i fonts locals per a la restauració», sense donar més detalls, encara que es pot entendre com que els productes que ofereixen els bars de Le Bourget utilitzen majoritàriament matèries primeres que han recorregut pocs quilòmetres. Entre l’oferta gastronòmica destaquen els entrepans vegetals.

La cimera també aspira al 100% de reutilització. Un aspecte curiós és que, al marge de les omnipresents papereres amb colors diferenciats, s’han eliminat els habituals gots de plàstic lleuger per un model únic de plàstic més dur que es va reutilitzant. Es pot rentar, és clar. El paper utilitzat en tots els documents que s’imprimeixen és reciclat, mentre que les tintes són d’origen vegetal. Finalment, als assistents se’ls ofereix una bossa de regal elaborada amb roba reciclada.