El Niño s'intensificarà encara més i també els seus efectes devastadors

Habitualment, els episodis d'aquest fenomen s'intensifiquen a finals de l'any

2
Es llegeix en minuts

L'actual fenomen meteorològic d'El Niño, el més fort dels últims tres lustres, està en curs de convertir-se en un dels més potents dels últims 65 anys i se seguirà intensificant fins a finals d'any.

L'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM) ha demanat aquest dilluns que s'extremin les mesures de prevenció al presentar l'últim butlletí sobre aquest fenomen, en què avisa que les condicions meteorològiques extremes s'exacerbaran els pròxims tres mesos.

El Niño és un fenomen natural resultat de la interacció entre l'oceà i l'atmosfera a les zones oriental i central del Pacífic equatorial.

Habitualment, els episodis d'El Niño s'intensifiquen a finals de l'any i arriben a la seva fase màxima entre l'octubre i el gener de l'exercici següent, encara que és freqüent que persisteixin fins ben entrat el primer trimestre abans de començar a debilitar-se.

A l'agost d'aquest any, les temperatures de la superfície del mar ja van estar entre 1,3 i 2 graus centígrads per sobre de la mitjana, i van superar en un grau els llindars habituals d'El Niño.

Les estimacions apunten que, el que queda d'any, la temperatura de la superfície de l'aigua a les zones central i oriental del Pacífic tropical superarà la temperatura normal en 2ºC, i per tant l'episodi d'El Niño se situarà entre els tres més forts registrats des del 1950 (1972/1973, 1982/1983 i 1997/1998).

El problema més greu és que les condicions meteorològiques del planeta s'han alterat a causa del canvi climàtic i les condicions no són les mateixes que fa tres lustres: tendència general cap a un augment de la temperatura oceànica a tot el món, pèrdua de gel marí a l'Àrtic i disminució de més d'un milió de quilòmetres quadrats de neu a l'hemisferi nord.

L'OMM tem que la interacció entre l'escalfament global i el fenomen d'El Niño puguin tenir efectes desconeguts i molt perniciosos.

Des de començament d'any, El Niño ha contribuït a una gran sequera a l'Amèrica Central i es tem que en zones de l'Amèrica del Sud, especialment a l'Equador i el Perú, pugui provocar els mateixos desastres que en l'últim gran episodi entre 1997-1998.

En aquella ocasió, la zona central de l'Equador i el Perú va patir un nivell de precipitacions més de deu vegades superior al normal, i això va provocar inundacions, una forta erosió i esllavissaments de fang amb pèrdua de vides, destrucció de vivendes i infraestructures i danys al subministrament d'aliments.

Així mateix, l'episodi d'aquest any ha contribuït a una estació de ciclons tropicals molt activa a les conques occidental i oriental del Pacífic Nord.

Notícies relacionades

L'huracà 'Patricia', que va arribar a terra a Mèxic el 24 d'octubre, ha sigut el cicló tropical més intens de l'hemisferi occidental.

El Niño acostuma a estar relacionat amb sequeres a l'Àsia sud-oriental i l'episodi d'aquest any ha contribuït a alimentar els incendis forestals a Indonèsia, dels pitjors registrats fins ara i que han tingut greus conseqüències per a la salut de la població. 

Temes:

El Niño