CAMPANYA NATURALISTA

Vist al Congo un rar primat que es creia extint

El còlob vermell de Bouvier no havia sigut observat des dels anys 70

Exemplars de còlob de Bouvier fotografiats al parc nacional Ntokou-Pikounda, a la República del Congo. 

Exemplars de còlob de Bouvier fotografiats al parc nacional Ntokou-Pikounda, a la República del Congo.  / WCS / LIEVEN DEVREESE

1
Es llegeix en minuts

Un còlob vermell de Bouvier ('Piliocolobus bouvieri'), un primat que no s'observava des dels anys 70 del segle passat i que es creia extingit, ha sigut fotografiat per dos naturalistes al parc nacional Ntokou-Pikounda, una àrea protegida de 4.572 quilòmetres quadrats a la República del Congo, segons ha informat en un comunicat l'associació Wildlife Conservation Society (WCS). Concretament és una mare amb el seu fill enfilats en un arbre

Els investigadors Lieven Devreese Gaël Elie Gnondo Gobolo van viatjar al parc nacional al febrer. Guiats per natius familiaritzats amb les vocalitzacions i el comportament dels còlobs vermells, l'equip en va trobar un grup als boscos pantanosos al llarg del riu Bokiba. "Les nostres fotos són les primeres que confirmen que l'espècie no s'ha extingit", ha afirmat Devreese. La dècada passada es va informar de dues possibles observacions, però les cites no van poder ser validades.

"Estem molt contents. No solament s'ha confirmat que hi segueixen havent còlobs vermells de Bouvier, sinó que també s'ha obtingut una imatge de primer pla d'una mare i el seu cadell", ha dit Fiona Maisels, del WCS. "Afortunadament, molts d'aquests micos còlobs viuen al parc nacional i estan protegits d'amenaces com la tala, l'agricultura i les carreteres".

Notícies relacionades

El còlob vermell de Bouvier, que durant molts anys es va considerar una subespècie de 'Piliocolobus pennantii', és endèmic de la República del Congo.

L'espècie, descrita per primera vegada el 1887 pel naturalista Alphonse Trémeau de Rochebrune, només és coneguda científicament a partir d'un parell d'individus recollits fa més de 100 anys.