el fiasco d'una instal·lació gasística

L'empresa del Castor cobra la indemnització de 1.350 milions

El grup de Florentino Pérez rep la quantitat tres dies abans del límit

Amb interessos, la suma pujarà a 3.500 milions, que pagarà el consumidor de gas

La plataforma del Castor.

La plataforma del Castor. /

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

la companyia Escal UGS, controlada en el 67% pel grup ACS, propietat de Florentino Pérez, va cobrar dimarts passat la indemnització de 1.350 milions d'euros pel fiasco del magatzem submarí de gas natural Castor. Així ho ha comunicat la companyia que encapçala el president del Reial Madrid a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

El pagament de la compensació per la paralització de la planta, avançat per un grup de bancs, ha estat efectuat amb una destacable celeritat: només un mes després de la publicació al BOE del decret amb què el Govern ordenava el final dels treballs i la clausura indefinida de la instal·lació, situada davant de les costes de Tarragona i Castelló, i tres dies abans del termini màxim que marcava la mateixa disposició governamental.

Sumant als 1.350 milions d'euros el cost estimat del manteniment de la plataforma inoperativa, el seu futur desmantellament i els interessos bancaris durant els 30 anys de pagament, la quantitat desemborsada finalment pujarà a 3.500 milions d'euros, una quantitat similar al pressupost anual d'educació de Catalunya.

RECÀRREC ALS REBUTS / Aquests 3.500 milions aniran a càrrec dels consumidors de gas, que pagaran aquesta quantitat mitjançant recàrrecs en els seus rebuts durant les pròximes tres dècades. El PP va aprovar aquest sistema de compensació pràcticament en solitari; només va reunir el suport d'UPN i l'abstenció de Fòrum Astúries. Tots els altres grups parlamentaris van votar al seu dia en contra de la mesura compensatòria. No obstant, el pacte inicial que establia les condicions d'indemnització a la companyia va ser obra del Govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

Notícies relacionades

Les injeccions de gas natural al gran dipòsit submarí davant del delta de l'Ebre van començar l'abril de l'any 2012, però no va ser fins al setembre del 2013, a l'incrementar-se l'activitat, quan es van produir successives crisis sísmiques que van tenir un saldo de més de 500 terratrèmols que van causar gran alarma en les poblacions pròximes a la planta. Els sismes de més intensitat van arribar a la puntuació de 4,2 en l'escala de Richter.

AVAL CIENTÍFIC / El 16 de setembre passat, el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va paralitzar el projecte Castor, després que diversos informes tècnics i científics establissin una vinculació directa entre els treballs d'injecció de gas i les crisis sísmiques. El ministre, José Manuel Soria, va anunciar llavors la seva voluntat de no pagar cap indemnització a l'empresa promotora de la instal·lació gasística, voluntat que es va dissoldre completament i immediatament.