Reunió anual de l'organisme de les Nacions Unides

La Unesco dóna un altre toc d'atenció a Espanya pel parc de Doñana

Exigeix per quart cop al Govern que descarti definitivament el dragatge del Guadalquivir

Retreu a les administracions que no posin límit a l'explotació «insostenible» de l'aqüífer

Diverses aus, posades en una vella  alzina surera de l’espai protegit.

Diverses aus, posades en una vella alzina surera de l’espai protegit. / VICTORIA MUÑOZ ¿ EFE / J. M. REYERO

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO
SEVILLA

El Comitè de Patrimoni Mundial de la Unesco no ha dubtat a tornar a donar un se­riós toc d'atenció a les administracions espanyoles per les amenaces que planen sobre el parc nacional de Doñana. L'organisme de les Nacions Unides, que celebra aquests dies a Doha (Qatar) la seva reu­nió anual internacional, manté l'estat d'alerta sobre el parc tot i que valora els treballs portats a terme per preservar-lo.

Així, l'organisme internacional no dubta a alabar els esforços de les autoritats espanyoles per protegir la biodiversitat i recuperar espècies com el linx ibèric i algunes aus, però considera que aquest esforç flaqueja en altres aspectes. Dos són els punts que preocupen especialment la Unesco: el dragatge del riu Guadalquivir -una actuació proposada pel port de Sevilla per permetre l'arribada de nous vaixells de més calat a les instal·lacions que afectaria la salinitat del parc- i la proliferació de pous il·legals, que roben l'aigua dolça necessària per a la vida en un dels aiguamolls més grans d'Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 1995.

L'interès de la Unesco per aquests aspectes no és un assumpte intranscendent, ja que el 2011 el projecte d'un oleoducte que pretenia travessar Doñana va portar l'organisme internacional a amenaçar Espanya d'incloure el parc en la llista de patrimoni en perill. El fet que les amenaces actuals que posen en risc el «valor excepcional universal» del parc no tinguin un impacte directe a curt termini no significa que el risc de perdre la categoria d'espai emblemàtic hagi desaparegut, adverteixen els ecologistes.

La visita a la zona de l'organització Ramsar, que assessora en qüestions mediambientals la Unesco, va permetre llavors eludir l'amenaça després de comprovar la paralització del gasoducte, encara que els observadors van instar l'Executiu espanyol a prendre cartes definitives en aquest assumpte.

RECOMANACIONS / En aquest temps, les administracions espanyoles sembla que han fet els deures en part i, encara que l'organisme internacional subratlla que «es mantenen les pressions» sobre l'espai natural, es limita ara a fer recomanacions que seran aprovades aquests dies en el seu comitè anual gairebé sense debat o modificacions substancials, van assegurar fonts de la Unesco. Així, un cop rebuts els informes del Govern espanyol i diverses associa­cions ecologistes, l'organisme internacional insta Espanya per quarta vegada a parar de forma definitiva el dragatge del Guadalquivir i li demana un «compromís permanent» que no es portarà a terme per no posar en risc el futur del parc.

La Unesco retreu l'«absència d'un pla d'acció per fer front als nivells insostenibles d'extracció d'aigua», que estan esgotant progressivament l'aqüífer del qual depèn Doñana, així com la falta de coordinació entre les administracions. I critica que, en lloc d'aplicar la normativa per perseguir la proliferació de pous il·legals, es miri de legalitzar aquesta situació en el conegut com a pla de la Maduixa, tramitat per la Junta d'Andalusia i que ordenarà aquestes explotacions.

La preocupació s'estén als projectes per modernitzar els arrossars al costat del Gualdalquivir i el consum més elevat d'aigua dolça; la reobertura de la mina d'Aznalcóllar; la construcció d'una presa al Guadia­mar -principal afluent del Guadalquivir-, i les llicències per extreure i emmagatzemar gas del subsòl del parc, una infraestructura que va ser autoritzada pel Govern central a Gas Natural i que la Junta va bloquejar pel risc ambiental.

Notícies relacionades

La Unesco manté que «si el continu esgotament de l'aqüífer no es reverteix immediatament, podria representar un perill per al valor excepcional del parc», i insta Espanya a «assegurar que no es posaran en marxa projectes futurs que incrementin l'ús de l'aigua si tenen un impacte negatiu» i a realitzar una «avaluació ambiental estratègica de la conca» del Guadalquivir», que atengui els desenvolupaments agrícoles, comercials i industrials i permeti assegurar a llarg termini la protecció de Doñana.

La recomanació de la Unesco acaba amb una petició a l'Estat espanyol perquè convidi una missió d'observadors que pugui realitzar una avaluació sobre el terreny i emetre un nou informe que seria analitzat pel Comitè de Patrimoni en la seva reunió del 2015.