Efemèride

Mataró arrenca les celebracions pel 175è aniversari de la primera línia de tren de la Península

L’acte central tindrà lloc el 28 d’octubre

Mataró arrenca les celebracions pel 175è aniversari de la primera línia de tren de la Península

AJUNTAMENT DE MATARÓ

1
Es llegeix en minuts

El 28 d’octubre de 1848 va sortir de Barcelona el primer tren de la península Ibèrica. Va sortir de Barcelona amb destí a Mataró. Aquest fet va significar un punt d’inflexió en la història del país i va marcar l’inici del transport de mercaderies i persones. El tren va impulsar la importació i l’exportació, va reduir els temps de desplaçament i va millorar la tecnologia de les comunicacions. Aquesta línia de tren va modernitzar els pobles i les ciutats pels quals passava. A més, amb el primer tren van arribar també els primers estiuejants, turistes de la burgesia de Barcelona que invertien en la comarca del Maresme.

La línia amb més passatgers

I des d’aleshores fins a l’actualitat. Aquella primera línia de tren és ara la R1, la primera línia de Rodalies en nombre de passatgers. Per celebrar aquesta fita s’ha preparat un extens programa d’activitats a partir del projecte ‘175 anys de Tren, Barcelona Mataró.’ En la comissió organitzadora, sota el nom del Grup de Sants, participen la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, l’Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme, Renfe, FGC, TMB, ADIF, el Cercle històric Miquel Biada i la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

Així, hi haurà rutes guiades, exposicions, conferències, activitats gastronòmiques, tallers i també es crearà material pedagògic i didàctic específic. Per començar, ahir, dijous 30 de març, es va celebrar l’acte inaugural de la celebració amb la conferència ‘Miquel Biada (1768-1948): un mataroní polièdric que no deixa indiferent ningú’, a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs.

A més, Mataró serà la seu del IX Congrés d’Història del Ferrocarril del 25 al 27 d’octubre, organitzat per l’Associació Ibèrica d’Història del Ferrocarril. El TecnoCampus Mataró, que serà la seu del congrés, reunirà participants de més de 12 països d’Europa i de l’Amèrica Llatina.

Notícies relacionades

De cara al dia de l’efemèride, el 28 d’octubre, l’ajuntament explica que està treballant en l’organització d’«un espectacle únic mai vist a la ciutat».

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró

Temes:

Mataró Trens