Descentralització territorial

Els trens turístics de Barcelona debutaran a maig i al juny amb rutes al Maresme i a Sitges

Les dues primeres propostes seran puntuals i s’endinsen en els atractius modernistes, la gastronomia i la costa barcelonina

Els trens turístics de Barcelona debutaran a maig i al juny amb rutes al Maresme i a Sitges

Ayuntamiento de Mataró

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Una visita amb tast al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (Garraf) o una immersió teatralitzada a la casa museu Coll i Regàs de Mataró (Maresme) són alguns dels reclams que integren les dues primeres rutes en trens turístics per la província de Barcelona que impulsaran la Diputació de Barcelona i Renfe, de moment el 13 de maig i 3 de juny. La proposta persegueix donar a conèixer el territori més enllà de la capital catalana als turistes que la visiten i potenciar la mobilitat sostenible. El debut de ‘Trens Turístics Barcelona és molt més’ el protagonitzaran, de moment, la ‘Ruta dels gurmets modernistes’ i ‘Descobreix el mar de Costa Barcelona’.

El gener passat, les dues parts van donar a conèixer el projecte durant la celebració de la fira de turisme Fitur, i aquest divendres han aprofitat el marc del saló barceloní B-Travel per concretar l’estrena. La presidenta de la Diputació, Nuria Marín, i el nou president de Renfe, Raül Blanco, han detallat la posada en servei, que es completarà amb altres rutes a la tardor. En tots els casos, aquest any es tractarà de primers passos, ja que només es faran sortides puntuals. Utilitzaran trens de Rodalies que en cap de setmana no tenen ús.

Marín ha recordat que amb la iniciativa es promouran els principals atractius de la resta de la província. Aquesta primavera, amb activitats vinculades al modernisme, la gastronomia i les viles marineres, per la seva potencial sortida turística. La connexió amb el territori i l’impuls al turisme de proximitat l’aporten els trens com a aliats, ha remarcat Blanco. En altres rutes s’aprofundirà també en l’enologia i el termalisme, per exemple.

13 de maig i 3 de juny

La primera ruta tindrà lloc el dissabte 13 de maig amb sortida a les 9.00 hores des de l’Estació de França. ‘Ruta dels gurmets modernistes’ tindrà parades al Maresme, en concret a Mataró i Canet de Mar. Segons han detallat, entre les activitats incloses en aquest periple hi figuren una visita teatralitzada a la Nau Gaudí de Mataró, un tast de maduixes de la zona a la plaça Gran del municipi i una visita a la casa Coll i Regàs. Més tard, a Canet de Mar hi haurà una altra visita teatralitzada a la casa museu Lluís Domènech i Montaner, així com una altra a un taller de vitralls per conèixer com s’elaboren aquests dolços famosos a la localitat, que recorden les vidrieres modernistes, com a símbol de Canet.

L’ocasió servirà també per rendir homenatge al 175è aniversari del primer tren Barcelona-Mataró, que se celebrarà el mes d’octubre vinent. Aquest tren va suposar la connexió de la gran ciutat amb el Maresme, com a lloc de segones residències o escapades.

El segon itinerari, ‘Descobreix el mar de Costa Barcelona’, s’ha programat el dissabte 3 de juny, i es partirà de la mateixa estació barcelonina cap a Vilanova i, posteriorment, cap a Sitges. En aquest cas, els viatgers podran conèixer el Museu del Ferrocarril de Vilanova, però, també, recórrer els carrers mariners de Sitges, cosa que actualment ja fan molts turistes pel seu compte.

Aquesta vegada l’aventura inclourà un tast al Centre d’Interpretació de la Malvasia per conèixer tant el procés d’elaboració d’aquesta icònica beguda com l’entorn arquitectònic i patrimonial on s’ubica.

Un centenar de passatgers

Segons ha detallat Blanco, els dos trens tindran una capacitat per a un centenar de passatgers i tornaran cap a les 21.00 hores, és a dir, després d’una jornada de 12 hores. La comercialització dels bitllets (a les taquilles o la web renfe.com) es farà un mes abans, a un preu que rondarà els 50 euros per a adults i els 20 per a nens (de 4 a 13 anys), i serà gratis fins als 3 anys.

Notícies relacionades

La previsió és que a la tardor, possiblement al setembre i a l’octubre, s’operin altres rutes projectades: ‘La Barcelona espurnejant: visita els vins escumosos’ (Sant Sadurní d’Anoia), ‘Fotografia el Modernisme’ (Terrassa), ‘Un mar d’històries’ (Badalona) i ‘Natura i relax a Barcelona’ (Granollers).

Les propostes, que segueixen el model d’èxit dels trens turístics que operen a Aragó i Galícia, formen part de l’acord firmat l’any passat entre la Diputació i Renfe per impulsar la mobilitat sostenible i l’interès turístic d’altres comarques tant per a turistes com per a esdeveniments d’empresa, culturals i esportius.