Cultura

El fotògraf Pierre Radisic retrata Les Santes de Mataró en l’exposició ‘Jocs Quadrats’

La mostra exhibeix les imatges de la festa major de l’any passat, atípica per les restriccions de la covid

El fotògraf Pierre Radisic retrata Les Santes de Mataró en l’exposició ‘Jocs Quadrats’

Ayuntamiento de Mataró

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fotògraf belga Pierre Radisic va retratar Les Santes de Mataró (Maresme) l’any passat i ara, un any després, exhibeix les seves imatges al Museu d’Art Contemporani de Mataró. L’exposició Jocs Quadrats, que es podrà visitar de l’1 de juliol fins al 4 de setembre, és el resultat d’una mostra que no té res a veure amb la d’altres anys, ja que l’edició anterior va estar marcada per les restriccions covid.

Per a Radisic el subjecte és més important que la descripció i, per aquesta raó, en aquesta exposició no vol observar la part més folklòrica, sinó que la vol experimentar amb detalls i sensacions d’una manera conceptual i amb una proposta estètica molt suggerent.

El contingut

A partir de la Barram, els Gegants i els Nans –tres segells propis de Les Santes–, el fotògraf convida l’espectador a jugar i entendre el sentit visual d’una manera molt original.

Acompanyada d’un cel gris, la Barram de l’any passat va fer que les explosions formessin petits núvols foscos. El conjunt de 25 imatges es presenten com si fossin una caixa de xocolatines. Cada caixa té el mateix fons: un, el cel original (gris) i l’altre, el seu negatiu, que resulta ser justament el cel blau que no va existir el 2021.

Amb els Gegants, Radisic va voler acostar-s’hi d’una manera molt emocional: els despulla de roba i complements anecdòtics i els presenta de forma directa i mida humana. Així, els descontextualitza de la festivitat, descobrint la seva cara més íntima i expressiva.

Notícies relacionades

A l’última sala hi ha 16 imatges dels Nans des d’una nova perspectiva: Radisic decideix dignificar-los, centrar-se en els seus colors espaterrants i defuig qualsevol visió caricaturesca. Per aconseguir-ho, utilitza una sofisticada tècnica de pixelat en proporció geomètrica, cosa que crea una curiosa impressió de les cares.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró