Sanitat pública

El Consorci Sanitari del Maresme apressa Salut a construir el nou hospital d’atenció intermèdia de Mataró

  • L’entitat també aspira a fer realitat el nou CAP Cirera Molins per iniciar en la «transformació» de l’atenció primària

El Consorci Sanitari del Maresme apressa Salut a construir el nou hospital d’atenció intermèdia de Mataró

Ayuntamiento de Mataró

5
Es llegeix en minuts
ACN

El nou pla estratègic del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) fixa un horitzó ambiciós de creixement de l’entitat per als pròxims anys i de canvis funcionals per millorar «l’experiència» del pacient. Per a això, el CSdM reclama al Departament de Salut que l’objectiu s’acompanyi d’espais «nous i més adequats».

En aquest sentit, el gerent del Consorci, Ramon Cunillera, veu imprescindible la construcció del nou CAP Cirera Molins, per iniciar la «transformació» de la primària, i també el nou hospital d’atenció intermèdia, compromès des de fa anys per substituir el sociosanitari de l’antic hospital Sant Jaume: «És clau per afrontar el repte de l’envelliment de la població i el tractament del malalt fràgil en els pròxims anys».

Els dos projectes ja estan sobre la taula del Departament, però encara no gaudeixen de dotació econòmica. Cunillera és conscient que en el nou context econòmic hi pot haver inversions que «pengin d’un fil», tot i que espera que no siguin les de Mataró a les quals s’hagin de renunciar perquè les considera estratègiques en clau de país.

Un hospital d’atenció intermèdia amb 250 places

El futur hospital d’atenció intermèdia suposaria una inversió de 30 milions d’euros i des del Consorci es veu com un projecte «transcendent» per al futur de la comarca. La població de més de 65 anys, defensa Cunillera, representarà ben aviat el 34% de la població i això requereix una atenció intermèdia «molt potent» per evitar que s’omplin els hospitals d’aguts.

El nou equipament, que està projectat al solar que hi ha just davant de l’Hospital de Mataró, el CSdM passaria dels 90 llits actuals que hi ha al centre sociosanitari de l’antic hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, a 250 llits d’atenció intermèdia. Segons Cunillera, amb aquest edifici, de 14.000 metres quadrats, es garantirien les necessitats assistencials fins al 2050.

Fa sis anys que el Consorci Sanitari del Maresme intenta tancar l’antic hospital Sant Jaume, que està molt envellit, però fins que no hi hagi una alternativa no es planteja clausurar-lo. La urgència, per tant, la determina ara la capacitat d’inversió de la Generalitat. «Hi ha un pla funcional aprovat i ara el que fa falta és assumir el compromís econòmic i fer-ho», afirma Cunillera.

La previsió del gerent del Consorci Sanitari del Maresme és que les obres puguin començar abans de l’any 2025. «Si hem d’esperar tres anys i podem garantir que es farà, esperarem», afirma. Cunillera recorda que el compromís del Govern existeix des de fa anys i assegura que ara hi ha una «gran oportunitat» per fer-ho.

Un nou model de CAP per transformar la primària

Una altra de les inversions que el Consorci espera que Salut afronti a curt termini és la construcció del nou CAP Cirera Molins, que requereix una inversió menor, de 3 milions d’euros, i que hauria d’aixecar-se al solar que hi ha al costat mateix de l’actual centre d’atenció primària. Seria un equipament de 1.800 metres quadrats.

Amb aquest CAP, el Consorci Sanitari del Maresme el que pretén és iniciar un procés de transformació «intens» de l’atenció primària, per adaptar-la als nous temps. «Per transformar els processos és necessari que l’entorn ens ajudi i és molt difícil fer-ho amb equipaments dissenyats el segle passat i basats en el taulell, la sala d’espera i la consulta», es justifica Cunillera.

Quan acabi sent una realitat, el CAP Cirera Molins, de fet, podria convertir-se en un «referent» dels nous CAP del futur a Catalunya. Cunillera detalla que el nou equipament comptarà amb espais d’atenció al pacient per a consultes que no siguin estrictament assistencials. I és que actualment, afirma, hi ha un gran percentatge de la demanda en les consultes que no és clínica.

A més, es projectaran espais més grans i més esponjats i es treballarà per incorporar nous perfils, com dietistes, fisioterapeutes, assistents mèdics o professionals del benestar emocional. El pla funcional d’aquest nou equipament es va presentar el mes de juny passat i segons el CSdM té el vistiplau de Salut. Ara falta el compromís econòmic per fer-ho realitat.

Un centre de dia oncològic el 2023 i dos nous quiròfans el 2024

D’altra banda, hi ha un altre paquet d’inversions a l’Hospital de Mataró que ja s’estan començant a executar i que seran una realitat en dos anys. El 2024, l’hospital comptarà amb dos nous quiròfans, que s’afegiran als nou actuals –un de creació recent. Tots, a més, seran d’alta capacitat quirúrgica perquè els preexistents es reformin tecnològicament.

La transformació del bloc quirúrgic inclou també l’ampliació de l’àrea de reanimació, que passarà dels dotze box actuals a un total de 25. L’ampliació es realitzarà a la mateixa planta -1 de l’hospital, aprofitant l’espai que ocupava l’antiga sala de rehabilitació, que ara s’ha traslladat al vestíbul de l’hospital i que en el futur s’acabarà ubicant a la planta -2.

Justament al segon soterrani és per on han començat els treballs de reforma interna de l’hospital. S’ha alliberat l’arxiu i s’han reordenat els espais interns, on s’ubiquen els despatxos dels metges. A més es crearà un aulari i s’ampliarà l’àrea de rehabilitació existent en aquesta planta.

Tot aquest moviment de peces allibera altres espais a la planta -1 i a la planta baixa on tindrà lloc la segona transformació que, al costat dels quiròfans, seran més palpables per als pacients. L’Hospital de Mataró crearà un hospital de dia oncològic de 700 metres quadrats, amb 22 boxs individuals, cinc consultes i una sala de treball intern per a oncòlegs.

Notícies relacionades

De retruc, l’actual hospital de dia alliberarà les places oncològiques reservades i serà totalment polivalent, de manera que podrà doblar la seva capacitat real. En el seu conjunt, les obres en marxa ascendeixen a 10 milions d’euros d’obra, als quals hauran d’afegir-se entre 4 milions i 9 milions d’euros més en equipaments. El nou hospital de dia podria entrar en funcionament ja el 2023.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO