Patrimoni local

El Museu de Mataró commemora el 50 aniversari de la seva Secció Arqueològica amb una exposició multimèdia

  • La mostra, que es podrà veure fins al 17 d’abril del 2022, s’havia d’obrir al públic el 2020, però la pandèmia va retardar l’obertura

El Museu de Mataró commemora el 50 aniversari de la seva Secció Arqueològica amb una exposició multimèdia

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 24 de setembre a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró (Maresme) es va inaugurar l’exposició Fes memòria, plaça Gran!, per recordar la tasca realitzada per la Secció Arqueològica del Museu de Mataró (SAMM), Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró (CEAHM), en el seu 50 aniversari.

La creació, el 1970, de la Secció Arqueològica –a partir dels grups que col·laboraven amb els arqueòlegs Marià Ribas i Jesús Illa– «va significar l’inici d’una etapa en la qual va portar a terme una important tasca arqueològica i de salvaguarda del patrimoni a Mataró i poblacions com Argentona o Cabrera de Mar», expliquen des del consistori mataroní.

Els cinquanta anys de treballs d’investigació i difusió queden reflectits en aquest projecte expositiu en forma d’instal·lació audiovisual multimèdia, en el qual una reproducció a escala de la plaça Gran de Mataró convida els assistents a fer una visita retrospectiva al passat. «El viatge comença avui i, com si es tractés d’una excavació arqueològica, transcorre per la història de la plaça des del present al passat fins a traslladar-se a l’antiga ciutat romana d’Iluro», comenten des de l’ajuntament.

Les excavacions portades a terme en aquest lloc han permès recuperar un llegat molt important de vaixella i altres objectes domèstics del segle XVII, localitzar el destacat mosaic que forma part de la domus dels Dofins, així com les estructures per poder refer i dimensionar la domus de Can Cruzate, a més de la recollida d’un important nombre d’objectes.

Els estudis d’investigació i treballs documentals posteriors han facilitat que aquestes dues domus romanes es puguin recrear en 3D per fer una visita immersiva. «És la primera vegada que es porta a terme una proposta d’aquestes característiques per donar a conèixer les domus d’Iluro», destaquen des del consistori de Mataró.

Estrena retardada per la Covid

Entorn de l’espai de recreació de la plaça Gran, diferents àmbits acullen un audiovisual amb què els membres del CEHAM expliquen l’evolució de l’entitat. Són tres espais emmarcats en tres èpoques concretes (contemporània, moderna i romana), que presenten objectes arqueològics i documentals, i es completen amb la narració de tres personatges relacionats amb la plaça i protagonistes d’aquests períodes: Consol Nogueras, la primera dona regidora de l’Ajuntament de Mataró, el 1934; Magí de Vilallonga i Saportella, la persona més rica de la ciutat al segle XVIII; i Lucius Marcius Optatus, duumvir d’Iluro i responsable del primer cens dels ciutadans romans.

Notícies relacionades

De la mà del creador audiovisual Toni Mira, el projecte ha sigut conceptualitzat per Josep Antoni Cerdà, Carme Puerta i Dolors Zamora, tots membres del CEAHM. Fes memòria, plaça Gran!, que es podrà veure fins al 17 d’abril del 2022, s’havia d’obrir al públic el 2020, però la pandèmia va retardar l’obertura.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO