Un conflicte de manual entre diferents necessitats

Polèmica pel correcan que l’Ajuntament de Mataró vol instal·lar al parc de la Llibertat

El consistori preveu sacrificar la meitat del parc infantil situat al costat del Montserrat Solà per satisfer una demanda d’amos de gossos

Els futurs inquilins d’una nova promoció d’immobles que se situarà al costat del parc posen el crit al cel

Polèmica pel correcan que l’Ajuntament de Mataró vol instal·lar al parc de la Llibertat
4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

Mataró, la gran ciutat de l’àrea de Barcelona amb més gossos per habitant –un per cada vuit habitants–, vol acabar el mandat havent duplicat els correcans que hi ha a la ciutat. En aquests moments, n’hi ha quatre de repartits per la ciutat –a La Llàntia, Cirera, al Triangle dels Molins i Rocafonda, al voltant de l’Institut les Cinc Sénies– i un cinquè de provisional, entre el carrer Floridablanca i Prat de la Riba, al solar que queda davant de Can Gasol, al barri de les Santes-Escorxador.

L’àrea de Benestar Animal de l’Ajuntament, capitanejat per la regidora Eli Ruiz, explica que la voluntat de l’executiu és condicionar quatre o cinc espais de la ciutat durant aquest mandat: «Hem d’atendre les diferents necessitats que van sorgint i aquesta n’és una, sense cap dubte». Una d’aquests correcans, que es vol situar al parc de la Llibertat del barri de l’Havana, està creant des de fa unes setmanes un gran enrenou.

El projecte contempla que la segona i la tercera terrassa del parc, observant-ho des de l’escola, es converteixi en un correcan de 1.600 m2. Els jocs infantils que hi ha a la segona terrassa es desplaçarien uns metres fins a la plaça dels Alocs, l’espai que queda just davant l’escola, i es mantindria la primera terrassa per a ús dels més petits. Les altres tres terrasses del parc que queden per sobre del carrer Capmany es mantindrien tal com estan.

Hi ha diversos actors amb interessos contraposats: els propietaris de gossos del col·lectiu Havana Dogs i un grup de veïns del barri, que el setembre del 2019 van entrar una instància amb 500 firmes demanant un correcan; els pares i mares de l’escola Montserrat Solà –i la mateixa escola– que no volen veure retallat l’espai on juguen els seus fills a la sortida de l’escola; i finalment un grup de ciutadans que aniran a viure en una nova promoció de vivendes que donen just al parc, i han començat a recollir firmes per evitar la instal·lació del nou equipament.

Tres actors implicats i l’ajuntament

«Nosaltres vam escollir participar d’aquesta promoció perquè pensàvem que podríem disfrutar d’aquest parc, i la veritat és que ara ens temem no poder ni tenir la finestra oberta. Cal tenir en compte que la zona on anirà el correcan és molt a prop de les portes de les vivendes que donaran al parc; només hi ha tres metres i mig de distància. A la pràctica ens quedarem sense parc i tindrem sorolls, brutícia i insectes. No entenem ni com l’Ajuntament ho pogut plantejar», explica Carles Guerrero, representant d’una de les 120 famílies que aniran a viure a la nova promoció Els Alocs. De moment, han entregat una instància telemàticament a l’Ajuntament, però no han mantingut cap contacte amb la regidora encarregada del tema.

Des de l’AFA de l’escola Montserrat Solà, la representant de la seva gestora Noe Ayguasenosa explica que els pares i mares no estan en contra de la instal·lació d’un correcan genèricament, però sí de l’espai escollit. «La representació de les famílies va acordar en la seva última assemblea obrir un procés d’interlocució amb les entitats socials del barri, els promotors del correcan i l’Ajuntament per pactar un posicionament comú que faci compatibles els diferents usos, oposant-se a la ubicació davant de l’escola, ja que es considera que va en detriment de l’espai dels més petits», ha explicat a EL PERIÓDICO, en un missatge que també comparteix la direcció del centre.

També l’AFA d’Els Menuts, l’escola bressol que es troba un centenar de metres més amunt d’on s’ubicaria el nou espai per a gossos, ha promogut una consulta interna entre els pares del centre: el 83% d’ells s’ha posicionat en contra de la instal·lació.

El conflicte està servit, però la regidora de Benestar Animal Eli Ruiz confia a trobar una manera de satisfer mínimament totes les parts. «Tenim el projecte preparat. Ho hem treballat tenint en compte els veïns i els usos que ja té el parc. Hem parlat amb la direcció de l’escola i l’associació de pares i mares. Hem d’arribar a un consens, un escenari en què tots estiguem còmodes i donar resposta a les necessitats de tota la ciutadania. Hi estem treballant procurant que els propis implicats dialoguin entre ells, amb la mediació de l’Ajuntament», comenta Ruiz, la qual situa el juliol –quan ja no hi haurà escola– el moment en què es desenvoluparan els treballs de condicionament del nou correcan.

Els altres nous espais per a gossos a la ciutat

A més del nou correcan que s’instal·larà al parc de la Llibertat, l’ajuntament ja té decidit l’emplaçament de dos més: un serà dins del parc del Nord –a Vista Alegre– i el nou parc Central, on ja hi ha zones senyalitzades per a ús dels gossos en determinades hores però que ara es delimitarien amb una tanca i s’habilitarien perquè tant amos com gossos poguessin estar dins amb comoditat –circuits canins, mobiliari, bancs....–.

Notícies relacionades

Els nous correcans s’ubicaran a Cerdanyola, on afirma la regidora que hi ha una gran demanda, i també al Pla d’en Boet, tot i que de moment no és clar on anirien exactament. A més, la regidora admet que el centre de la ciutat hauria de comptar amb un d’aquests equipaments, però que existeix una gran dificultat a identificar un espai que pugui allotjar el correcan, que com a mínim necessita 400 m, una cosa gens fàcil de trobar en una zona de la ciutat tan densificada.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Animals