Lluita social

Can Fugarolas reivindica la seva tasca al barri de l’Havana de Mataró

  • Els col·lectius professionals, socials i culturals que conviuen en l’espai demanen paralitzar el procés de subhasta de l’espai

  • «Que tothom ho tingui clar: Can Fugarolas és del poble i es queda al barri», han advertit en roda de premsa

Can Fugarolas reivindica la seva tasca al barri de l’Havana de Mataró
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Els usuaris i entitats que conviuen a l’espai de Can Fugarolas, al barri de l’Havana de Mataró (Maresme), van descobrir el cap de setmana passat, gairebé per casualitat, que la finca en la qual actualment desenvolupen les seves diferents activitats professionals, culturals, socials i artístiques va sortir a subhasta el 9 d’abril per un valor de 16,8 milions d’euros. Així, des de la Federació Can Fugarolas defensen la importància de l’espai al barri i, de la mà del Col·lectiu Ronda, han anunciat que es personaran als jutjats de Mataró per intentar «aturar el procés de subhasta» i defensar la continuïtat del projecte.

Segons expliquen els portaveus de l’entitat, l’empresa de l’antic propietari de la finca va fer fallida i, a causa dels deutes acumulats, s’ha executat l’ordre hipotecària d’embargament i la conseqüent subhasta, que finalitza aquest dijous 29 d’abril. En roda de premsa, membres de la Federació Can Fugarolas han criticat que l’administració hagi iniciat la subhasta «sense haver-ho notificat als inquilins de la propietat».

També han assenyalat que la subhasta no inclou informació sobre les entitats i activitats que conformen la finca, una cosa que aspiren a incloure en cas que aconsegueixin paralitzar el procés. «Aquí hi ha inscrita una federació que dona sostre, treball i un lloc on desenvolupar les seves activitats a més d’una vintena d’entitats socials, a més de 300 socis de Can Fugarolas i aproximadament a uns setanta professionals», han reivindicat.

Es queda al barri

Fa vuit anys, Can Fugarolas era un concessionari i taller de reparacions de vehicles situat al barri de l’Havana de Mataró que va quedar en desús i abandonat. L’espai consta d’un edifici de tres plantes amb un total de 4.000 metres quadrats i un gran pati exterior, en el qual també s’ha desenvolupat un hort urbà. Així, l’any 2013, diverses entitats de la ciutat van llogar la nau i el pati amb l’objectiu de crear un espai on desenvolupar les seves activitats.

El projecte de Can Fugarolas es va registrar formalment com a federació d’associacions el 13 de gener de 2016. Prèviament, l’1 de setembre del 2016, el contracte de lloguer va passar a ser un contracte de masoveria urbana, amb el compromís de la federació de fer obres i rehabilitacions per adequar la nau i «mantenint el seu ús com un espai cultural, social i emprenedor».

Notícies relacionades

Des de Can Fugarolas temen que el nou propietari de la finca decideixi rescindir aquest contracte, que té vigència fins a 2026, i insti així a finalitzar el projecte construït al llarg dels últims vuit anys. No obstant, des de la Federació insisteixen que tenen la intenció, passi el que passi, de quedar-se on són i de «consolidar un espai cultural social i sostenible per a la ciutat». «Que tothom ho tingui clar: Can Fugarolas és del poble i es queda al barri», ha conclòs Miquel Lleixà, que és membre de l’Associació de Veïns de L’Havana i està vinculat a diferents col·lectius de l’espai.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO