Seguretat ciutadana

Mataró decreta mesures urgents davant la falta d’efectius de la Policia Local

  • Durant les últimes nits, un cúmul d’«indisposicions» han obligat a derivar l’atenció policial a Mossos
  • El consistori ha obert un expedient per determinar les causes de les baixes les nits de divendres a diumenge
control-poli-mataro

control-poli-mataro

3
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha firmat un decret aquest dimarts, 15 de desembre, per prendre mesures urgents després de la falta d’efectius d’agents de la Policia Local durant el cap de setmana passat en els torns de 19 a 3 h i de 22 a 6 h. El divendres, 11 de desembre, cap dels efectius previstos d’aquests dos serveis va acudir al seu lloc de treball; el dissabte 12 només hi van assistir dos agents; i el diumenge, 13 de desembre, només un agent dels previstos en els dos torns va anar a treballar.

Segons assenyalen fonts policials, la nit de dilluns a dimarts el torn de nit va ser cobert per tan sols tres persones: «un caporal i dos agents», una xifra que continua quedant curta per a la vuitena ciutat de Catalunya.

«Per a qualsevol incidència o denúncia dirigiu-vos a la comissaria del cos de Mossos d’Esquadra de Mataró o truqueu al telèfon d’emergències 112», aquest és el text que es va penjar a l’entrada de la comissaria de la Policia Local de Mataró la nit del divendres 11 al dissabte 12 de desembre, la qual es va quedar sense cap supervisió. Així, fonts municipals van relatar ja aquest cap de setmana que, després de ser coneixedors de la falta d’agents, el cap de la Policia Local va parlar amb el cap de Mossos a Mataró i que l’alcalde va contactar amb el director general de la policia de Catalunya, Pere Ferrer. Després d’això, es va parlar amb Mossos per «cobrir el torn» i «garantir la seguretat».

Serveis mínims

Davant aquesta situació, i «ja que la Policia Local és un servei essencial», l’alcalde ha firmat un decret per autoritzar la regidora delegada de Seguretat Pública, Anna Vila-real, a decretar els serveis mínims i la mobilització d’efectius entre torns i unitats que siguin necessàries, d’acord amb els criteris de la direcció de la Policia Local.

El decret, com ja va anunciar el primer tinent d’alcalde Juan Carlos Jerez en roda de premsa, ordena també a la Direcció de Recursos Humans i Organització l’avaluació de la situació de salut laboral derivada de la falta d’efectius en el servei de Policia Local, així com propostes d’actuació.

Al seu torn, ha instat a la continuïtat de la negociació col·lectiva, que govern local, comandaments i sindicats policials mantenen des de fa mesos, mitjançant «una nova convocatòria de la taula negociadora sectorial de la Policia Local». D’altra banda, el decret també ordena l’inici de «diligències preliminars amb caràcter d’informació reservada» per dirimir si la falta d’efectius policials dels últims dies pot comportar «una depuració de responsabilitats».

Garantir la cobertura del servei

Arran d’aquest decret d’alcaldia, i per garantir el correcte funcionament del servei de Policia Local, la regidora de Seguretat Pública, Anna Villarreal, també ha firmat un decret aquest dimarts, 15 de desembre, a través del qual demana a la direcció de la Policia Local que adopti de manera urgent «les mesures organitzatives de caràcter temporal necessàries per garantir la continuïtat del servei de Policia Local, respectant l’equilibri en la distribució del personal en els diferents torns».

Així, també ha demanat que proposi «de manera inajornable» les alternatives organitzatives de caràcter estructural que «permetin incrementar la garantia de continuïtat del servei de Policia Local en els diferents calendaris i torns de treball».

Notícies relacionades

Per la seva part, des del sindicat policial SPL-CME denuncien que existeix una «situació de desproporció d’efectius sense justificació tecnicopolicial i allunyada del que recomana el sentit comú», la qual es deu a «una planificació antiga, erràtica i temerària amb la situació social actual».

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA