'MATARÓ S'ENLAIRA'

Mataró apel·la a «la responsabilitat individual» perquè la programació alternativa a Les Santes segueixi endavant

La programació cultural, encapçalada per La Coixinera, Pachawa Sound o Mazoni, preveu la suspensió en cas d'algun brot a la ciutat

Xesco Gomar, regidor de Cultura, fa una crida a la prudència i afirma que «allà on no arribi la responsabilitat, arribarà la policia local»

zentauroepp54067754 matar200710162658

zentauroepp54067754 matar200710162658

3
Es llegeix en minuts
Esteve Vallmajor

«Cultura de proximitat i per a tot el món», així defineix el vídeo promocional el ‘Mataró s’enlaira’, la programació cultural alternativa a la festa major. Com va publicar EL PERIÓDICO fa un mes, aquest any no se celebraran Les Santes tal com les coneixíem. Per raons òbvies i per seguretat, l’Ajuntament de Mataró ha organitzat 56 espectacles, distribuïts en vuit escenaris de diferents barris de la ciutat durant els dies 25, 26 i 27 de juliol.

Xesco Gomar (PSC), en el seu primer dia com a nou regidor de Cultura després de la reordenació del govern municipal, ha sigut l’encarregat de presentar a Can Marfà el ‘Mataró s’enlaira’, que amb un pressupost de 250.000 euros sembla anar agafant forma. L’edil socialista ha afirmat que «arribar fins aquí no ha sigut fàcil» però tenien clar, ell i el seu equip de Cultura, que «s’havien de fer una sèrie d’activitats al voltant de Les Santes i de la situació que hem viscut», referint-se als mesos de confinament a causa del coronavirus.

Actuacions destacades

La programació cultural combinarà espectacles professionals amb propostes amateurs de 16 entitats de la ciutat, i d’aquí provenen també els noms que han rebut els escenaris: Microscopi, Cirera Rock, Marrinxa, Big Head Hoopers, Casa de la Música, Cita Flamenca, Maresme Sound i Forcat.

Maria José Carrasco (PSC), adjunta de Cultura, ha definit la programació com a «eclèctica, 90% local, de qualitat i amb propostes molt variades». Es preveuen actuacions simultànies als vuit  escenaris amb noms destacats, com el grup mataroní de La Coixinera; la rumba dels AiAiAi; el pop rock de Mazoni; el flamenc fusió de Mélodie Grimard, i la música urbana juvenil de Pachawa Sound, entre d’altres. També hi haurà espai per a les tradicionals havaneres dels grups Barcarola i Mestre d’Aixa, així com les sardanes de Lluïsos Cobla.

Més enllà de la música, destaca la tarda familiar del 25 amb vuit propostes de circtitelles i clown, amb representació local de la mà de Sabanni i Daraomaï.

Estrictes mesures de seguretat

Gomar ha volgut apel·lar a la «responsabilitat individual» dels veïns de la ciutat perquè el ‘Mataró s’enlaira’ «tiri endavant» i ha afirmat de forma contundent que «allà on no arribi la responsabilitat, arribarà la policia local». Ha demanat a la població que acudeixi als concerts dels seus barris, perquè «la mobilitat sigui la mínima», i també ha plantejat la possibilitat de suspendre el programa, en cas que hi hagués algun brot a la ciutat.

L’aforament  dels escenaris serà d’un màxim de 800 persones amb butaques persignades, que es podran adquirir a través de la pàgina web de Cultura en lots de 2, 4 i 6 persones. S’haurà d’estar assegut durant la representació, i després de cada bloc d’actuacions, es desallotjarà el públic dels escenaris i es desinfectaran les cadires.

Una obertura d’agraïment i una clausura d’homenatge

Una obertura d’agraïment i una clausura d’homenatgeTot això començarà el 25 de juliol a les 18 h amb l’acte ‘Agraïment’, tret de sortida a la festivitat, i que comptarà amb un discurs d’agraïment  pels esforços realitzats i la professionalitat i solidaritat d’aquests mesos de crisi, als vuits espais que ha distribuït el consistori per diversos barris de la ciutat on es llegirà el mateix text.

L’Homenatge’ vol ser l’acte que doni per finalitzada la festa i amb un espectacle audiovisual i poètic, cada un des de les seves cases, seguint la retransmissió via xarxes socials i amb pirotècnica inclosa, serà, segons Carrasco, «un acte molt bonic i emotiu» que no han volgut acabar de concretar perquè no perdi «aquest punt de màgia i sorpresa».

Mantenir viva l’essència de Les Santes

Mantenir viva l’essència de Les SantesPerò per molta programació cultural que hi hagi, els fidels seguidors de Les Santes necessitessin aquesta pólvora que manté tan vivaç i arrelada la festivitat amb els ciutadans.

Per això, l’Ajuntament de Mataró ha plantejat la celebració de la Barram el dia 26 i les Matinades el dia 27, així com la tradicional Missa de Les Santes. Adaptades a la nova situació sanitària, evitant concentracions però volent mantenir l’essència de la festa major.

El consistori també ha volgut avançar-se a possibles convocatòries alternatives amb una campanya sota el lema ‘Siguis on siguisdesvetlla’t’, perquè la gent balli des de les seves cases ‘El bequetero’ i així evitar concentracions massives al centre de la ciutat, on se celebra cada 25 de juliol el Desvetllament Bellugós.

Per als més petits, del 25 de juliol al 6 de setembre es podran visitar les figures de la família Robafaves a Can Marfà.

‘Les Santes esportives’, adaptades a la nova situació

Notícies relacionades

També hi haurà actes per als més esportistes que cada any acudeixen a la Cursa Popular de Mataró, i tot i que no serà una cursa a l’ús, cada corredor podrà fer-la durant els tres dies de la festivitat amb recorreguts de diverses distàncies. La regidora d’Esports, Beatriz Delgado (PSC), ha comentat que s’està treballant per vincular la cursa a una causa solidària relacionada amb la Covid-19, i ha anunciat la celebració de la ‘Travessa al port’ el dia 26 de juliol, amb una distància reduïda de 500 metres i «de forma esglaonada i amb distanciament», ha dit Delgado.  

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA