CONSEQÜÈNCIES DEL CORONAVIRUS

El govern de Mataró admet que «molt probablement» haurà de cancel·lar la Festa Major de Les Santes

Fonts municipals preveuen prendre a finals d'abril la decisió, que es pretén consensuar amb les entitats organitzadores

En cas de prosperar aquest escenari, suposaria la primera cancel·lació de la celebració des de la guerra civil, ja que el seu ajornament estaria descartat

herald

herald

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo / Joan Salicrú

Com a conseqüència de les mesures de confinament per frenar l’expansió del coronavirus, centenars d’esdeveniments i actes culturals s’han cancel·lat o han posposat la seva celebració. Les festes majors també són víctimes de les mesures de distanciament social i, en els últims dies, ja s’han cancel·lat esdeveniments com les Festes de Maig de Badalona i les festes majors de Rubí i Sant Cugat, a més de l’emblemàtica Patum de Berga, de moment ajornada.

Les Santes, la festa major de Mataró que habitualment se celebra al juliol, no està exempta d’afectació per part de les les mesures de distanciament social i el govern local de Mataró ja estudia cancel·lar-les.

Malgrat que l’hermetisme sobre la decisió és total en aquests moments, fonts municipals de Mataró reconeixen a EL PERIÓDICO que Les Santes «molt problablement» s’hauran de cancel·lar, la qual cosa suposaria la primera cancel·lació de la celebració des de la Guerra Civil. En cas de prosperar aquest escenari, l’ajornament de la festivitat –que sí que s’ha plantejat en altres municipis– quedaria descartat i Les Santes no se celebrarien fins l’any 2021.

Només un brusc canvi de rumb en què les mesures sanitàries es relaxessin abans del previst obriria la possibilitat real de la celebració de Les Santes. Sempre que això passés abans de principis de maig, moment en què habitualment es duen a terme les grans contractacions públiques de la festivitat –seguretat privada i focs artificials, contractes adjudicats el 9 de maig l’any passat–, imprescindibles perquè la celebració tingui lloc al juliol.

Traslladar la festivitat a una altra data d’aquest any s’entreveu inviable ja que, en cas de fer-ho, «el maig i el juny s’haurien de preparar moltes coses que probablement serà impossible preparar», admetien fa uns dies fonts de Cultura de l’Ajuntament a aquest diari.

Decisió consensuada amb les entitats organitzadores

Des del consistori es preveu que la resolució final de la decisió s’acabi prenent a finals d’aquest mes d’abril. «Provisionalment estem treballant com si se n’anessin a fer, però també preveiem que puguin fer-se diferents o no fer-se», admeten des de l’ajuntament mataroní.

Des de l’ajuntament s’incideix que es pretén prendre la decisió «de la mà de les entitats participants», amb referència a la Comissió de Festa Major, composta per ciutadans participants en l’organització de la festa.

Notícies relacionades

De fet, la regidora de Cultura, Maria José Pérez, ha iniciat ja una ronda de contactes per consensuar l’anunci amb grups de l’oposició i col·lectius organitzadors implicats. Tot i així, l’última decisió sobre qualsevol aspecte vinculat a Les Santes la té el govern municipal.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA