COMPAREIXENÇA ANUAL DE L'ALCALDE DE MATARÓ

Final del mandat a Mataró: 'embolics' resolts, els grans reptes pendents

L'alcalde, David Bote, destaca com durant el mandat s'ha posat "la ciutat al dia" i s'ha fixat un rumb estratègic

david bote balance mandato

david bote balance mandato

6
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

De forma casual, un rellotge de sorra va quedar posat just davant on seia l’alcalde de MataróDavid Bote, simbolitzant com el temps del mandat es va esgotant i és hora de fer balanç. En la seva compareixença anual davant de la premsa que segueix l’actualitat política local, el primer edil de la capital del Maresme va admetre aquest dimarts que els tres grans temes de futur de la ciutat –hipotètica instal·lació d’El Corte Inglésampliació del Mataró Parc i renovació total del Port– segueixen sense avenços perceptibles però es va mostrar orgullós de la feina feta per haver resolt molts temes heretats de governs anteriors: "embolics" com les carpetes de l’edifici d’El Rengle, el contenciós amb l’empresa que gestiona El Sorrall o la Fundació Hospital. 

“Amb El Corte Inglés hem parlat dues vegades per telèfon després de la sentència del Suprem i hi ha voluntat de continuar fent-ho i de buscar una forma en què puguin venir a la ciutat; amb el Mataró Parc hem avançat molt tot i que encara no pugui explicar res; i en relació amb el Port hem renovat mil amarratges i estem pendents de canvis que hi ha hagut en les persones que representen la Generalitat en el Consorci”, va explicar Bote, el qual un any enrere, en una compareixença duta a terme al Parc Forestal de la ciutat, va fer comentaris molt semblants.

Però una cosa no treu l’altra, segons Bote. El discurs de Bote va ser, de nou en aquesta ocasió –en línia amb el que ha expressat diverses vegades–, que el seu govern ha hagut de dur a terme tasques molt importants de posar la ciutat al dia. En aquest context, per exemple, cal emmarcar l’asfaltatge de diversos carrers de tota la ciutat que els mataronins perceben amb "sorpresa" aquests dies. O en la creació d’una autèntica "administració electrònica" per afavorir una millora en l’atenció als ciutadans. O la construcció del nou col·lector d’aigües a Cerdanyola, que ha de garantir una distribució més eficient a tota la ciutat. "No estem empantanegats, de cap manera", va treure pit l’alcalde.

Bote va assegurar que, si bé en aquest moment no està en marxa la concreció de cap gran projecte emblemàtic, sí que s’estan fent coses importants per al futur de la ciutat. Per exemple en relació amb la revitalització del centre de la ciutat a través del Pla d’Impuls del Centre Històric va recordar que ara comencen a moure’s les obres de remodelació del Cafè Nou, amb finançament europeu i un cost de 2 milions d’euros. O, en aquest mateix àmbit, la instal·lació d’uns serveis públics a l’illa de Can Cruzate, la gran peça que té ajuntar l’Eix Riera amb l’eix de les places –Santa Maria, Xica, Peixateria–.

Precisament la compareixença s’efectuava en un establiment de la plaça de la Muralla, molt a prop d’on el govern municipal ha decidit instal·lar les noves dependències de l’OFIAC, el servei d’atenció a la ciutadania, que en aquest moment se situa a la planta baixa de l’edifici consistorial, en el número 48 de la Riera, i que amb aquesta decisió quedarà alliberat –el nou espai, anomenat Espai Mataró, s’ubicarà on era anys enrere la llibreria Actua, en un edifici maleït, que ningú va acabar de trobar el seu lloc–.

La idea, llargament dibuixada en les ments de diversos polítics i tècnics de la ciutat, és que aquesta planta baixa sigui un espai diàfan que ajudi a connectar l’Ajuntament amb la plaça que queda darrere seu –que tot i que es diu "de l’Ajuntament" és més un pati del darrere– i aquesta amb l’edifici de Can Cruzate, precisament.   

Redibuixar la ciutat

El jove alcalde de Mataró, de fet, va dedicar una part important de la seva compareixença a reflexionar sobre com durant aquest mandat –el seu primer mandat– s’han dibuixat les línies mestres del futur de la ciutat amb el pla estratègic Mataró 2022, que va ser presentat el juliol passat després de gairebé tres anys de feina –en aquell moment ja va admetre que segurament era a partir d’aquell moment que disposava d’un relat de futur per la ciutat, no abans. De tota manera, va voler subratllar que algunes de les gairebé quaranta propostes d’actuació vinculades a aquest pla, com el programa 'Yes we rent' de promoció de la vivenda assequible, ja estan en funcionament, tot i que els seus fruits tardaran a arribar.  

En un altre moment, David Bote va avançar també un altre detall que les seves fotos portarà: l’Ajuntament preveu instal·lar per primera vegada unes escales mecàniques a la ciutat, concretament entre la Via Europa i el barri de Cirera, per possibilitar que els veïns puguin accedir més fàcilment a una parada del Mataró Bus. Aquesta era una de les mesures estrella del Pla de Mobilitat que durant tot el mandat està fent voltes per l’interior de l’Ajuntament i que finalment sembla que veurà la llum. 

"La ciutat és millor que al principi del mandat"

Durant la seva compareixença, David Bote també va lluir dades macroeconòmiques de ciutat i les va vincular implícitament a la seva acció de govern. En aquest sentit, va recordar que durant els últims 3 anys uns 3.000 mataronins han trobat feina i que l’atur, el gran assumpte pendent de la ciutat, ha baixat per sota del 15%. Així mateix, va remarcar la creació de més de 300 empreses i que 500 persones es donessin d’alta com a autònoms. Això tot i que cal recordar que la capital del Maresme continua estant al 'top' de les grans ciutats catalanes amb més atur.

Òbviament, tot el discurs conduïa a les eleccions del maig, en les quals l’alcalde actual va prometre "més i millor" si és reelegit, cosa que veu relativament fàcil especialment després de la firma d’un acord per als pressupostos del 2019 amb el món dels comuns el desembre passat. De fet, Bote va aprofitar la compareixença per explicar que dilluns de la setmana que ve el seu executiu portarà de nou al ple municipal l’aprovació inicial dels comptes d’aquest any –l’octubre passat no van arribar ni tan sols a començar a debatre’s– després d’haver negociat una abstenció múltiple de CiU, PP, Ciutadans i Esquerra Republicana, tot i que aquesta formació ja ha explicat que la decisió està pendent del posicionament de la seva assemblea.

Així, els vots favorables del PSC, l’únic regidor d’ICV-EUiA i de la regidora no adscrita vinculada a Podem, serien superiors als vots en contra –previsibles– de PxC, la CUP i Volem Mataró, formació que lamentava el mateix dimarts no haver rebut cap resposta als seus plantejaments de cara a votar-hi també favorablement. 

Notícies relacionades

Si aconsegueix que el tràmit arribi satisfactòriament fins al final, Bote podrà lluir en el seu historial l’aprovació de quatre pressupostos consecutius, quan en l’anterior mandat el govern de Joan Mora –marcat fèrriament pel grup municipal socialista de Joan Antoni Baron– només va aconseguir fer-ho en una ocasió. I a fets com aquest s’aferra el jove alcalde de la capital del Maresme per assegurar que, com sol dir-se, "el millor encara ha d’arribar".

Més notícies de Mataró

Temes:

Alcaldes