Ètica política

Mataró es queda sense Codi de Conducta i Bon Govern

CiU, ERC, CUP i VoleMataró afirmen que "sense dignitat" no hi ha ètica i demanen al govern municipal un ferm posicionament contra els atacs a la democràcia

Regidors de l’Ajuntament de Mataró contraris al Codi de Conducta.

Regidors de l’Ajuntament de Mataró contraris al Codi de Conducta. / MATARÓ AUDIOVISUAL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de Mataró, a causa de l'oposició de tots els grups independentistes més VoleMataró, finalment no va aprovar ahir dijous el Codi de Conducta i Bon Govern de l'Ajuntament de la ciutat i del sector públic local, com estava previst. El tema va ser retirat de l'ordre del dia de la sessió per falta de consens, tot i que el document havia sigut aprovat per unanimitat a la Junta de Portaveus del passat 9 d'abril.

Es tracta d'un document que defineix els valors ètics i principis de bon govern que han de guiar i fomentar les bones pràctiques i bones conductes dels actors polítics i directius, té com a objectiu fer de l'Ajuntament de Mataró una organització preocupada i preparada per donar resposta als dilemes ètics derivats de l'exercici del poder i el correcte compliment de les responsabilitats públiques.

Els grups municipals de CiU, ERC-MES-AM, la CUP i VoleMataró es van negar a votar a favor d'aquest Codi de Conducta. En una roda de premsa conjunta, celebrada dimecres just després de la detenció de membres dels CDR, van assegurar que "sense dignitat no hi ha ètica". I van explicar que es tracta d'un document ple d'intencions i promogut per unes formacions que no compleixen les conductes que el document estableix. I van insistir a demanar diàleg, reacció ètica i debat polític al govern municipal i que es posicioni contundentment davant del que consideren un atac a l'ètica democràtica.

Per la seva banda, la CUP va recordar que no participarà en cap votació que representi la normalització de la repressió que, segons ells, exerceix Espanya contra el poble català. I, per tant, no donarà suport cap iniciativa conjunta amb els partits que en l'àmbit local justifiquin el que consideren l'estat d'excepció.

Vots a favor

Sí que estaven d'acord amb aquest Codi de Conducta i Bon Govern el PSC-CP, C’s, PP, PxC i ICV-EUiA. Aquest document, per exemple, determina que s'han d'exercir les funcions encomanades amb objectivitat i veracitat. A l'inici del mandat i/o del nomenament, s'haurà de formular una declaració de béns i drets patrimonials i de les activitats que es desenvolupen en aquell moment. Els càrrecs electes han de respectar la voluntat de la ciutadania i actuar amb lleialtat política, i comprometre's a assumir el codi de conducta política en relació amb el transfuguisme a les corporacions locals.

El document apunta com a valors ètics a seguir conceptes com: la representació, la integritat, l'exemplaritat, l'honestedat i el desinterès subjectiu, el respecte i la igualtat, l'objectivitat, la imparcialitat, la independència i la neutralitat, la lleialtat i el sentit institucional. I com a principis de Bon Govern cita a la transparència, la participació, la innovació, l'eficiència i el control de la despesa, la modernització i la millora contínua, la responsabilitat i la rendició de comptes.

Comissió d'Ètica

A més, per controlar la seva aplicació, l'Ajuntament havia anunciat que crearia una Comissió d'Ètica que seria l'òrgan de garantia per promoure la difusió, interiorització i compliment dels valors, principis i normes de conducta; i que també rebria les consultes, problemes, dilemes i qüestions ètiques, i els donaria resposta a través de propostes, recomanacions o informes, segons els casos. I, en cas que ho considerés convenient, la Comissió d'Ètica podria elevar una consulta o qüestió a la Comissió Assessora d'Ètica Local de la Federació de Municipis de Catalunya.

Notícies relacionades

La comissió estaria integrada per cinc membres (1 representant polític elegit pel Ple i que assumirà la presidència; 1 directiu municipal o d'empreses públiques, el Defensor del Ciutadà; i 2 persones externes, expertes de reconegut prestigi que haurien de ser nomenades pel Ple). Tindria una vida lligada al mandat i, en el cas dels representants polítics, es renovaran cada 2 anys.

Més notícies de Mataró