Educació

Mataró inaugurarà dos instituts escola el curs que ve

El Departament d'Ensenyament preveu retallar gairebé cent places de P-3 per falta d'infants

Pati del Col·legi Angela Bransuela de Mataró. 

Pati del Col·legi Angela Bransuela de Mataró.  / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
Maria Coll

Segons la Guia de portes obertes als centres d'educatius de Mataró per al curs 2018-2019 que publica anualment l'Ajuntament, el setembre vinent la ciutat ja tindrà en ple funcionament dos instituts escola: l'Àngela Bransuela i el Mar Mediterrània, antiga escola Tomàs Viñas. Un model educatiu que ja està funcionant satisfactòriament en altres localitats de Catalunya i que a la capital del Maresme fins ara només aplicaven els centres concertats.

Aquest nou model educatiu, proposat pel consistori i aprovat per la Generalitat, reconverteix dos centres exclusivament de primària en centres amb dues línies d'ESO sense l'exigència de crear nous edificis, una mancança imperant a la ciutat davant de l'actual corba demogràfica. “La necessitat de crear noves places de secundària ja era urgent si no volíem posar mòduls en centres com l'IES Puig i Cadaflach”, explica el regidor d'educació de l'Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell.

La principal millora d'aquest model és la continuïtat de l'escolarització de l'alumne al mateix centre a l'acabar sisè de primària; més seguiment de l'educació i una continuïtat de la relació dels professors amb les famílies. Tot i que el període de matriculació no ha començat, el regidor ja ha avançat que els alumnes d'aquests dos centres tindran “prioritat” per quedar-s'hi, però que si ho prefereixen també podran optar a qualsevol altre institut de la ciutat.

“La possibilitat que els fills i filles de 12 anys puguin seguir la secundària al mateix centre sense haver de trencar amb els seus amics o desplaçar-se a un institut a l'altra punta de la ciutat dona molta tranquil·litat a les famílies”, ha assegurat el regidor, que s'ha mostrat “satisfet” de la notícia i ha assegurat que “per primera vegada a la ciutat l'escola pública entra en competència amb la concertada”.

Un canvi de model que segons l'administració local no hauria de comportar grans inversions econòmiques -aquest any no es faran obres als edificis-, només canvis administratius i de personal: canvi de nom per al col·legi Tomàs Viñas, que passa a denominar-se Mar Mediterrània; canvi de direcció al col·legi Àngela Bransuela; nou NIF per als dos centres i incorporació de nous professors de secundària, en aquests moments en fase de contractació per part del Departament d'Ensenyament.

Menys places de P-3

Una altra novetat de cara al curs 2018-2019, segons l'última reunió mantinguda divendres passat entre el Departament d'Educació de l'Ajuntament de Mataró i Serveis Territorials d'Ensenyament, serà una possible reducció de quatre grups de P-3, aproximadament unes cent places, com a resposta a una baixada de la natalitat. “Un d'aquests grups, tenint en compte la futura conversió del centre en institut escola, serà en l'actual col·legi Tomàs Viñas, però les altres fins i tot s'estan negociant”, segons Vadell.

Notícies relacionades

Tot i que el consistori accepta la necessitat d'optimitzar recursos, no vol renunciar a aquestes places de les 56 que té la ciutat simplement per raons demogràfiques si darrere no hi ha un projecte alternatiu, com ha sigut el cas de la conversió de centres de primària d'instituts escola. La negociació està oberta i en els pròxims dies es prendrà una decisió definitiva.

Més notícies de Mataró