Homenatge

Mataró busca artista per crear un monument dedicat a Joan Peiró

El projecte s'instal·larà al Pati del Cafè Nou, lloc emblemàtic del cooperativisme local

 Joan Peiró, ministre d’Indústria de la Segona República durant la Guerra Civil espanyola. 

 Joan Peiró, ministre d’Indústria de la Segona República durant la Guerra Civil espanyola.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts

La ciutat de Mataró, de la qual és fill adoptiu Joan Peiró (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942), aquest any continua homenatjant el sindicalista i ministre d'indústria amb motiu del  75è aniversari del seu afusellament. Ara, l'Ajuntament de Mataró i la Fundació Unió de Cooperadors han presentat un concurs d'idees per dur a terme un projecte artístic en memòria de Peiró i altres lluitadors assassinats pel franquisme.

La modalitat, tècnica i materials en la realització del projecte artístic, que s'instal·larà al Pati del Cafè Nou, al costat de la Presó, lloc emblemàtic del cooperativisme a la ciutat, és completament lliure. Això sí, ha d'incorporar una inscripció commemorativa: "En memòria de Joan Peiró i Belis (1887-1942), anarcosindicalista i cooperativista, en el 75è aniversari del seu afusellament a Paterna i en memòria de totes les víctimes de la Dictadura franquista. Mataró, 2017".

El concurs compta amb una dotació econòmica de 18.000 euros més IVA per a la creació, execució i materials d'obra. D'ells, 2.700 euros més IVA són en concepte d'honoraris artístics i 15.300 euros per cobrir la totalitat de l'execució del projecte: producció, materials, transport, col·locació, fixació i, en el seu cas, possibles modificacions, eliminació o trasllat d'elements de mobiliari urbà o de la urbanització actual.

El termini de presentació de propostes finalitza el 30 de març. Les persones interessades han de presentar les seves propostes al Registre General de l'Ajuntament a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (la Riera 48, planta baixa).

Anul·lació del judici

A més de la instal·lació d'aquest monument commemoratiu, la Comissió de l'Any Peiró de Mataró també impulsa l'entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró i l'anul·lació de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes, ja que després de ser detingut a França per la Gestapo, el sindicalista va ser empresonat a València i afusellat a Paterna el 24 de juliol de 1942.

Notícies relacionades

Peiró va ser vidrier d'ofici i va militar en l'anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Mataró l'ha adoptat perquè es va establir en aquesta ciutat el 1922, on va treballar al Forn del Vidre i va ser impulsor de la Cooperativa del Vidre, una de les més importants de la ciutat. I durant el conflicte també va actuar de vicepresident del comitè antifeixista de Mataró.

Més notícies de Mataró

Temes:

Escultura