ATUR GENERAL A LA CAPITAL DEL MARESME

I els carrers de Mataró, efectivament, van ser seus

La manifestació més gran de la història de Mataró, segons els organitzadors, concentra 10.000 persones al centre de la ciutat

Unes 600 persones tallen el trànsit a la C32 a l'altura de la sortida Mataró Oest després de la multitudinària concentració

Vista del Camí Ral de Mataró, a la zona dels antics cinemes Iluro, aquest migdia a Mataró. / R.G. / CAPGRÒS

Vista del Camí Ral de Mataró, a la zona dels antics cinemes Iluro, aquest migdia a Mataró.
Vista de la concentració que ha tingut lloc als voltants de la Porta Laietana de Mataró un cop finalitzada la manifestació pel centre de la ciutat.
Moment en què diversos manifestants caminen per la C-32 a l’altura de la sortida Mataró Oest, tant pel carril en direcció a Barcelona com el de Girona.

/

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Onze del matí al CAP de la Ronda Prim de Mataró. La calma que s'hi viu en aquests moments –no hi ha gairebé ningú a la recepció, només hi ha gent a Pediatria- contrasta amb el bullici de diumenge, quan el van ocupar unes 200 persones, ja que era un dels col·legis electorals instituïts per la Generalitat. Hi ha serveis mínims i atenció d'urgència -els que treballen avui gaudiran d'un dia de festa-, ja que és una aturada patronal, explica una treballadora del centre.  

En conjunt, als carrers hi ha una sensació poc habitual, però als barris de la ciutat reina la calma. En un bar de la plaça Occitània els clients ocupen tots els llocs disponibles, com si fos un festiu, mentre que la majoria dels comerços estan tancats o ho simulen, per mantenir un desenvolupament normal i al mateix temps fer veure que secunden l'aturada. 

"Són els dos uns tossuts, estan fent tots els possibles per enfrontar-nos, per trencar Espanya”, comenten tres senyores de mitjana edat en veu alta, just davant de l'edifici de la Policia Nacional, on mitja dotzena de Mossos d'Esquadra -dos cotxes i un furgó- protegeixen l'entrada per si hi ha algun altercat, en vista del que ha succeït la nit anterior a Pineda de Mar. 

Mentrestant, a dos quilòmetres d'aquí...

Però els manifestants no són aquí, sinó a uns dos mil metres, davant de l'estació de Mataró. I n'hi ha milers. De fet, estan protagonitzant una acció que passarà a la història, en clau local, amb tota seguretat: és, segons els organitzadors, la manifestació més gran de la història recent de Mataró; tot i que probablement ho és de tota la seva història. Segons l'organització, hi ha unes 10.000 persones, abillades amb banderes estelades, anarquistes, senyeres, republicanes i també alguna d'espanyola.

La iniciativa, sota el lema ‘Contra la repressió, pels drets i les llibertats’, sorgeix des del Comitè Local en Defensa del Referèndum i els sindicats CGT o COS, que són qui han convocat oficialment la vaga. Però hi ha moltíssima més gent autoconvocada o que segueix les consignes de l'aturada general impulsada pels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, a més d'entitats sobiranistes i amb el suport explícit del govern de la Generalitat.

D'entre els lemes més corejats, “Sense les iaies no hi ha revolució” –en referència a la gent gran, que l'1 d'octubre també va ser atacada pels cossos de seguretat d'estat- i “Els carrers sempre seran nostres”.

Des d'aquí, la manifestació es dirigeix cap a la Porta Laietana, on acaba la primera part del matí. Durant una estona, a la confluència d'aquesta rotonda -on es troba la popular Laia l’Arquera- amb l'avinguda del Maresme i el Camí Ral, centenars de persones segueixen cantant, cridant i mostrant la seva desaprovació per l'acció de la policia de diumenge.

Apareixen els tractors: a prendre la C-32

En aquell moment, per alegria de la gent, apareixen els tractors dels pagesos, provinents de les Cinc Sénies, la zona agrícola de Mataró. L'objectiu d'ara és anar a tallar l'autopista i potser arribar al centre comercial Mataró Parc –la pretensió d'alguns d'anar a “visitar” l'oficina de la Policia Nacional no prospera.

Aquests tractors, a manera de “tancs pacífics” d'aquesta columna que formen unes 600 persones, són els que obren camí. Pugen per la Via Sèrgia, arriben al barri de Cerdanyola per la rotonda que enllaça amb Cabrera de Mar i el barri del Cros d'Argentona i segueixen el mateix vial fins a arribar a l'accés Mataró Oest de la C-32.

Un parell d'efectius dels Mossos intenten garantir que no hi hagi cap problema i que la concentració es desenvolupi pacíficament, com serà en tot moment. Així, tallen el trànsit del carril en direcció a Girona, que és pel qual puja el gruix dels manifestants.

No obstant això, en un moment determinat, una part dels congregats decideixen saltar a l'altre carril, pel qual fins llavors hi havia una circulació normal. Els vehicles comencen a parar davant dels manifestants, que segueixen amb els seus càntics, i alguns els animen amb les seves botzines. També hi ha qui mostra el seu enuig: “Sou pitjors que Franco, això sí que és una dictadura”, salta una dona de mitjana edat.     

A poc a poc, els manifestants recorren el tram entre l'accés a l'autopista i la sortida cap al Mataró Parc, travessant el túnel que hi ha just abans d'arribar-hi. Però passades les dues del migdia, els Mossos convencen els menys radicals de situar-se de nou únicament en sentit Girona i la concentració es dissol a les 14.45, coincidint amb l'hora de dinar. A poc a poc, tothom torna a casa, especialment a través de la Via Europa.

Notícies relacionades

A la tarda, la gent tornarà a prendre els carrers, amb tota seguretat. La pròxima convocatòria és a les 18 hores davant de l'Ajuntament.

Més notícies de Mataró