MEDI AMBIENT

Neix a Mataró 'Posidònia 2021', una iniciativa per protegir la posidònia oceànica

La planta es troba en una zona natural protegida per la Generalitat des de 2014

posidonia

posidonia

2
Es llegeix en minuts
ACN / MATARÓ

Just davant la costa de Mataró hi ha una àrea litoral protegida que conté posidònia oceànica, una planta beneficiosa per al medi ambient i els ecosistemes marins.

Amb l'objectiu de protegir aquesta planta marina ha nascut a Mataró el projecte 'Posidònia 2021', una iniciativa sense ànim de lucre que busca principalment fer efectiva la protecció de la zona.

Un dels seus impulsors, el responsable de l'associació OceanKidsMarcel Gubern, ha explicat a l'ACN que el projecte vol anar més enllà dels estudis científics que s'han fet fins ara i actuar per a evitar la pèrdua d'aquesta planta.

ZONA ESPECIAL DE CONSERVACIÓ

La posidònia es troba a l'àrea litoral protegida que es va declarar el 2014 i que, segons un acord de Govern, va quedar definida com a Zona Especial de Conservació (ZEC) Costes del Maresme.

Aquesta àrea té unes 3.000 hectàrees i està integrada al conjunt d'àrees marítimes litorals i terrestres de Catalunya de la Xarxa Natura 2000, i la idea del projecte és fer una conservació recuperació d'aquesta zona, centrant-se especialment en la posidònia ja que la pradera de Mataró que la conté és un dels pocs d'aquestes característiques que queden a Catalunya.

Des del projecte 'Posidònia 2021' reconeixen que en els últims vint anys s'han dut a terme nombrosos estudis científics necessaris sobre la posidònia, la fragilitat del fons del Maresme i molt especialment de les seves prades i les espècies que hi resideixen; no obstant, consideren necessari anar més enllà i caminar cap a la gestió preventiva, la restauració d'ecosistemes, la regulació de l'ús públic, la millora ambiental i l'aprofitament sostenible.

DETENIR EL FONDEIG

Entre altres coses, Gubern ha apuntat el perill que suposa el fondeig, pràctica que recorda que està prohibida, i va emfatitzar en el fet que tota la posidònia que es perd, per exemple per la caiguda d'àncores, triga centenars d'anys a recuperar-se; per això, el projecte apunta a detenir el fondeig incontrolat i aconseguir la compatibilitat i la sostenibilitat de les diferents activitats que coincideixen en aquest litoral.

Una altra de les línies d'actuació és plantejar-se la reintroducció d'algunes espècies, com per exemple el cavallet de mar o la sèpia, així com la pròpia planta i, encara que ha reconegut que això pot generar "controvèrsia" perquè es pot arribar a plantejar com "impossible", ha apuntat que ja han parlat amb científics i han estudiat experiències prèvies que avalen que el procés pot ser beneficiós.

De fet, Gubern ha explicat que el projecte pren com a referència iniciatives similars que va poder veure en primera persona com la recuperació d'una zona de Mèxic coneguda com Cabo Pulmón i a partir d'aquesta experiència es va plantejar fer alguna cosa similar a Mataró.

Notícies relacionades

El projecte s'anomena 'Posidònia 2021' ja que la idea és que ja en cinc anys es puguin veure els primers efectes positius de la gestió de la protecció, com va poder observar-se a Mèxic.

Més notícies de Mataró a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA