Decisió provisional

Madrid paralitza per ara les multes a Madrid Central

  • Almeida vol que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) el que indiqui com actuar

Madrid paralitza per ara les multes a Madrid Central
2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha anunciat que, de manera provisional, l’Ajuntament paralitzarà la imposició de multes per accedir indegudament a l’àrea de baixes emissions de Madrid Central, tot i que les càmeres continuaran enceses i es continuarà registrant els infractors. 

El Tribunal Suprem va ratificar l’anul·lació de Madrid Central a l’inadmetre un recurs contra una sentència prèvia del TSJM, de 27 de juliol del 2020, que va estimar parcialment el recurs del PP (llavors en l’oposició i encapçalament per Almeida) contra l’ordenança de mobilitat sostenible aprovada per l’Executiu de Manuela Carmena. 

Tot i que inicialment el Consistori va indicar que es continuarien tramitant les sancions amb normalitat, ara Almeida ha optat perquè sigui el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) el que indiqui com actuar i, per «prudència», aturar l’enviament de sancions als infractors. 

Segons ha explicat Almeida en la roda de premsa posterior a la Junta de Govern, el Consistori està ultimant un incident d’execució de sentència davant el TSJM perquè aquest aclareixi si, una vegada ratificada l’anul·lació de Madrid Central, ha de frenar la tramitació de les sancions amb caràcter immediat. 

En l’aire

«Els procediments que no s’hagin conclòs en aquest moment de caràcter sancionador, per un principi de prudència i amb caràcter general, entenem que no és procedent dictar resolucions mentre no tinguem tota la qüestió jurídica resolta», ha assenyalat l’alcalde. 

Així doncs, tota multa sense «resolució ferma en la via administrativa», és a dir, aquelles que no hagin sigut comunicades als infractors independentment de la data de la infracció, quedaran en l’aire.  No obstant, tant aquestes sancions a mig tramitar com les que es puguin derivar de l’accés indegut a la zona de baixes emissions a partir d’ara podrien acabar fent-se efectives si així ho avala el TSJM. 

«Per ara, i mentre no es resol l’incident d’execució, les càmeres de Madrid Central continuen registrant l’entrada de tots aquells vehicles que no estan inclosos dins del seu àmbit d’aplicació», ha recalcat l’alcalde. 

Notícies relacionades

«¿Això vol dir que acabaran en sanció. No [...] es registraran les matrícules, en el seu cas s’iniciarà el procediment, però finalment el criteri que se’ns doni des del TSJM respecte de Madrid Central, juntament amb el criteri dels serveis jurídics, serà el que determini si acaba o no aquest procediment sancionador», ha afegit. 

L’Ajuntament compta que el TSJM li doni un termini de fins a dos mesos per executar la sentència, cosa que li donaria marge per aprovar una nova ordenança i evitar una situació de buit legal.