Preguntes al Govern central

Catalunya i la qualitat democràtica, eixos avui de la sessió de control

Diversos grups faran preguntes sobre la detenció de Pablo Hasél i les eleccions catalanes

Catalunya i la qualitat democràtica, eixos avui de la sessió de control
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, respondran aquest dimecres al Congrés si hi ha o no qualitat democràtica a Espanya i ho faran un dia després de l’empresonament del raper Pablo Hasél i amb el teló de fons de les eleccions catalanes.

Tres dies després dels comicis a Catalunya i a punt de començar les negociacions per conformar el govern de la Generalitat, els líders del PP, Cs i Vox centraran les seves preguntes en la qualitat democràtica, tot i que amb tota probabilitat el resultat electoral i un possible executiu independentista serà un altre dels eixos de la sessió.

També el debat sobre la reforma del Codi Penal per alleujar les penes de presó en delictes que afecten la llibertat d’expressió serà present, després que el raper Pablo Hasél ingressés ahir a la presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme.

Sobre el paper, el grup parlamentari del PP ha centrat pràcticament totes les preguntes en la polèmica que ha desencadenat Iglesias a l’assegurar que a Espanya no hi ha normalitat democràtica plena perquè hi ha «presos polítics».

El dirigent popular, Pablo Casado, preguntarà a Sánchez quan pensa cessar el seu vicepresident segon, mentre que la portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra, interpel·larà Carmen Calvo «si considera que les baralles entre ministres contribueixen a la normalitat democràtica».

També el diputat del PP Teodoro García Egea coneixerà de primera mà si Iglesias «considera que Espanya és una democràcia plena».

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, demanarà directament a Sánchez que aclareixi la seva posició sobre l’existència o no d’una normalitat democràtica i des del grup parlamentari de Vox, el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, i la secretària general del partit, Macarena Olona, preguntaran a Calvo i a Iglesias si hi ha unitat d’acció en el Govern i què és el que està aportant a Espanya la presència del líder de Podem al Govern.

Carmen Calvo també haurà de respondre a la pregunta del diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu sobre si considera que hi ha democràcia sense llibertat d’expressió.

La dirigent de JxCat al Congrés, Laura Borrás, no entrarà de ple en la seva pregunta en aquesta polèmica ja que interpel·larà el president del Govern sobre si continua pensant que les relacions entre Catalunya i Espanya només són un conflicte intern.

De fet la taula de diàleg entre el Govern central i el de la Generalitat catalana tornarà a ser present en aquest ple, atès que ERC defensarà una moció conseqüència d’interpel·lació urgent després de la sessió de control que demana negociar un referèndum pactat amb el Govern com a solució democràtica al conflicte polític.

Notícies relacionades

La moció d’ERC, no obstant, no tirarà endavant, ja que el PSOE ha anunciat que hi votarà en contra i Unides Podem se’n desmarcarà amb una abstenció.

D’altra banda, en la sessió de control, el PP també portarà a col·lació la investigació sobre els ajuts que la Junta d’Andalusia va concedir a l’empresa Isofotón i la Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, respondrà si pensa o no dimitir. I al titular d’Agricultura, Luis Planas, se li preguntarà si va participar directament en la concessió d’aquestes subvencions quan era conseller de la Junta.