Col·locat per Carmena

El mural feminista de Madrid es queda gràcies al vot de Cs

El partit taronja rectifica i propicia que els rostres de les quinze dones decorin el poliesportiu de La Concepción

3
Es llegeix en minuts

El ple de l’Ajuntament de Madrid ha aprovat aquest dimarts, gràcies al suport de Ciutadans (Cs), mantenir el mural feminista en un poliesportiu de la capital espanyola després que el mateix partit taronja recolzés la setmana passada la retirada del mural, a instàncies de Vox, en el ple del districte madrileny de Ciudad Lineal. 

La proposta de Vox era retirar aquest mural feminista, amb els rostres de quinze dones com ara Rigoberta Menchú, Rosa Parks, Federica Montseny i Frida Kahlo, del poliesportiu de La Concepción per substituir-lo per un altre amb figures d’esportistes paraolímpics, cinc homes i cinc dones. 

La polèmica es va desencadenar després que el PP i Cs donessin suport a la proposta de Vox en el ple del districte la setmana passada i després que l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, defensés que «tan democràtica» va ser la decisió de posar el mural com la de treure’l, «sense que sigui un atac al feminisme». 

El ple municipal d’ahir va aprovar, amb el vot favorable de Més Madrid, el PSOE i Cs, una moció d’urgència per mantenir el mural del poliesportiu de La Concepción. 

Una «rectificació» que la vicealcaldessa i portaveu de Cs, Begoña Villacís, ha justificat al·legant: «No m’agrada el mural, però no es tracta del que a mi m’agradi [...] Vull un Madrid que reculli el seu feminisme, el meu feminisme, el feminisme de Vox, el feminisme del PP i tots els feminismes». 

Villacís ha criticat que al mural «només hi ha dones que defensen el feminisme i que, a més, són d’esquerres», cosa que ha qualificat de «retrògrada» i «patrimonialista». 

«Em pregunto per què no hi ha altres dones, també abanderades del feminisme, que han defensat una altra ideologia», ha afegit, i ha esmentat Margaret Thatcher, Concepción Arenal i Santa Teresa de Jesús. 

La regidora de Vox, Arantxa Cabello, va carregar durament contra Villacís, a qui acusa de mostrar «una falta de moral, ètica i lleialtat» cap al regidor del districte de Ciudad Lineal, Ángel Niño (Vox), que va votar a favor de la retirada del mural. 

«L’esquerra, parlant d’aquests temes, està defensant el pensament únic [...] ensumen la por, la por que vostès estan tenint a l’hora de desacreditar l’actuació d’un regidor», segons Cabello, que ha censurat un mural protagonitzat per dones famoses «per tenir un fusell a la mà». 

La portaveu del PP Andrea Levy s’ha limitat a defensar «l’autonomia i la descentralització» de les juntes municipals de districte i les seves decisions «democràticament» adoptades, per la qual cosa «si algú les ha de corregir» és aquest mateix ple de districte. 

La regidora de Més Madrid, Carolina Pulido, va celebrar l’aprovació de la moció, si bé va alertar que Cs «mai s’ha cregut això de la igualtat» i que va canviar de postura després de comprovar que «no ho havien calculat bé». 

«La seva croada contra les dones els sortirà cara», va advertir Pulido, per a qui l’ajuntament, que en les pròximes setmanes suprimirà la seva Direcció General d’Igualtat en una reestructuració organitzativa, pateix «un greu retrocés pel que fa a polítiques d’igualtat». 

Per a la socialista Enma López, Villacís s’ha «penedit» després de veure «la factura» de la seva posició inicial, exemplificada en la multitudinària manifestació en defensa del mural diumenge passat, i la va acusar d’«intentar blanquejar el seu odi envers les dones». 

Notícies relacionades

El mural, de l’etapa de Manuela Carmena, va ser aprovat llavors per unanimitat en la junta del districte, amb el suport del PP i Ciutadans. 

Vox ha carregat contra tres dones del mural: Liudmila Pavlitxenko, «franctiradora de l’exèrcit roig, símbol de la propaganda comunista»; Kanno Sugako, «que va idear una revolució violenta al seu país», i la Comandanta Ramona, «comandant de l’exèrcit zapatista d’alliberament, va utilitzar entre les seves files nens soldats».