a un únic domicili

Madrid deixarà sortir de les residències almenys tres dies avis sense anticossos

  • Els centres que no tinguin tests antigènics hauran de propiciar que els seus residents aportin una PCR per poder tornar al centre
residencias

residencias

2
Es llegeix en minuts

Els avis sense anticossos de coronavirus podran sortir de les residències aquest Nadal mínim durant tres dies, a un únic domicili i només relacionant-se amb una mateixa bombolla de convivència, segons el nou protocol de mesures per a aquests centres elaborat per la Conselleria de Sanitat i Polítiques Socials. Els dos departaments regionals reconeixen que aquestes persones són el grup de més risc de Covid, però «també és cert que per preservar la seva salut és molt important que puguin relacionar-se socialment, que puguin tenir estímuls intel·lectuals i emocionals i és per això necessari mantenir les relacions socials».

«L’arribada d’unes festes eminentment familiars, juntament amb la restricció en el gaudi de drets fonamentals respecte a la resta de la població, està produint un menyscapte rellevant en la salut d’aquestes persones», afegeixen.

Per això, ponderar el risc i el benefici de cada decisió obliga a valorar la situació epidemiològica de la Comunitat de Madrid i de l’altra, la situació serològica de cada resident. Així, la Comunitat ha dissenyat una estratègia sanitària «com més individualitzada millor d’acord a criteris raonables, objectius i de proporcionalitat». D’aquesta manera, des del 23 de desembre del 2020 fins al 6 de gener del 2021 autoritzen de manera temporal les sortides dels centres de forma més prolongada amb motiu de les celebracions nadalenques.

Aquestes sortides s’han de diferenciar en funció de la immunitat de cada resident. Residents amb IgG + en els sis mesos previs, és a dir, amb anticossos de Covid-19 després d’haver passat la malaltia, se’ls permeten sortides per vacances i per a esdeveniments familiars (sopars, dinars) sense més limitacions que les disposades per a la població general i les que cada centre disposi a efectes organitzatius.

Els residents amb IgG – se’ls permeten sortides, però aquestes han de ser per un mínim de tres dies, restringides a un únic domicili i mantenint una bombolla de convivència estable. Per facilitar la logística, la tornada al centre s’ha de fer en dia feiner.

Aquests usuaris sense anticossos s’han de fer una prova diagnòstica d’infecció activa a la tornada al centre. Si el geriàtric compta amb personal d’infermeria i, per tant, disposa de tests antigènics, es planteja fer dues determinacions d’antígens (amb un interval de 48 hores entre una i una altra), i no poden participar en activitats grupals mentrestant.

I si la residència no compta amb personal d’infermeria, s’activarà un circuit dependent d’atenció primària, per citar el resident en el punt centralitzat que correspon per centre de salut al qual estigui assignat el resident per fer una PCR com més pròxima millor a les 48 hores abans de la tornada a la residència.

Notícies relacionades

Per facilitar l’organització de les sortides i la gestió de proves diagnostiques, els residents amb IgG – o els seus familiars hauran de comunicar si aquestes es produiran abans del 13 de desembre al centre residencial.

El centre residencial comunicarà als residents que faran les sortides per aquest període a la Conselleria de Polítiques Socials per mitjà de la Direcció General d’Atenció a la Gent Gran i la Dependència (controlcen@madrid.org), si són centres que compten amb infermeria o per mitjà del CIRA (cira@madrid.org), si són centres que no tenen el servei d’infermeria. Aquelles residències que no disposin de tests antigènics propis hauran d’habilitar un circuit perquè els seus residents aportin una PCR per poder tornar al centre.