Les zones de Madrid més afectades

Noves restriccions anti-Covid a Madrid: ¿Què es pot fer i què no?

zentauroepp55194468 roca201001082325

zentauroepp55194468 roca201001082325 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les noves restriccions de control davant l’avenç de la pandèmia en deu municipis de la Comunitat de Madrid que s’han publicat aquest dijous 1 d’octubre en el BOE en els pròxims dies afecten les localitats d’Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles, Parla i Madrid.

Aquestes són les activitats que podran, o no, fer-se en aquests municipis:

Mobilitat

Es restringeix l’entrada i sortida de persones d’aquests municipis, llevat per a aquells desplaçaments, «adequadament justificats», que es produeixin per alguns dels següents motius: assistir a centres sanitaris, al lloc de treball, a centres escolars i universitats, tornar a la residència habitual, assistència de gent gran, menors i dependents, desplaçaments a bancs, jutjats o altres organismes públics per a gestions urgents o que no puguin ajornar-se.

També per a renovacions de permisos i documentació oficial, tràmits administratius inajornables; realització d’exàmens o proves oficials també «inajornables»; a causa de força major, entre d’altres.

La circulació per carreteres i vials que transcorrin o passin els municipis afectats serà possible, sempre que tingui origen i destinació fora d’aquests. La circulació de persones residents dins dels municipis serà possible, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva.

Reunions en interiors i exteriors

Es limita a sis persones les reunions de qualsevol activitat o esdeveniment de caràcter familiar o social, tant a la via pública com en espais públics i privats, llevat «que es tracti de convivientes, i excepte en el cas d’activitats laborals i institucionals o en el d’activitats en què s’estableixin límits o mesures específiques».

Llocs de culte i vetlles

L’aforament màxim als llocs de culte serà d’un terç, amb una distància mínima interpersonal d’1,5 metres.

L’aforament màxim en les vetlles serà de quinze persones en espais a l’aire lliure o deu en espais tancats, siguin o no convivents, mentre que podran participar en la comitiva fúnebre d’enterrar o comiat per a la cremació de la persona morta un màxim de quinze persones.

Comerç i hostaleria

Es redueix al 50% l’aforament màxim als locals comercials i serveis oberts al públic, que tancaran no més tard de les 22.00 hores, llevat de les excepcions que es prevegin.

Quant als establiments d’hostaleria i restauració i de jocs i apostes, l’aforament permès no podrà superar el 50% en espais interiors i del 60% en exteriors, en tant que el consum en barra no estarà permès.

A més, les taules hauran de guardar una distància, almenys, d’1,5 metres respecte a les cadires assignades i a les altres taules i el grup que s’assegui no serà superior a les sis persones.

Tampoc s’admetran nous clients a partir de les 22.00 hores i l’hora de tancament no podrà superar les 23.00 hores, «a excepció de serveis d’entrega de menjar a domicili».

Autoescoles i instal·lacions esportives

L’aforament màxim d’autoescoles, centres privats d’ensenyaments no reglats i de formació serà del 50%.

A les instal·lacions esportives a l’aire lliure l’aforament màxim serà del 60% mentre que les d’interior serà del 50%. La pràctica esportiva en grups es reduirà a un màxim de sis persones.

En les competicions oficials d’àmbit estatal i caràcter no professional i les competicions internacionals que estiguin sota la tutela organitzativa de les Federacions esportives espanyoles que es desenvolupin en aquests municipis serà d’aplicació el Protocol d’actuació per a la tornada de competicions oficials d’àmbit estatal i caràcter no professional en la temporada 2020/2021, elaborat pel Consell Superior d’Esports.

Altres activitats, serveis i instal·lacions: l’aforament màxim serà del 50% llevat que se’n prevegi un d’inferior.

Notícies relacionades

La disposició de Sanitat també assenyala que les comunitats autònomes amb municipis afectats reforçaran les seves capacitats per a la detecció precoç i el control de la malaltia, així com en l’àmbit de l’atenció sanitària, d’acord a l’establert en el Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per Covid-19. 

Recomanacions

A aquestes  mesures l’acompanyen dues recomanacions més: evitar tot moviment o desplaçament innecessari als municipis afectats i aconsella que les comunitats i ciutats autònomes aprovin plans especials d’actuació per controlar l’expansió dels contagis en aquells municipis de menys de 100.000 habitants en els quals es presentin també els tres indicadors fixats per actuar en localitats de més d’aquest número amb criteris comuns.