enquesta de Sigma Dos

El PP guanyaria ara les eleccions a Madrid i el centredreta mantindria la majoria

El PSOE creix a costa d'Unides Podem i Més Madrid, però cau al segon lloc

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante una reunión mantenida de forma telemática con los presidentes autonómicos, en Madrid (España) a 3 de mayo de 2020.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante una reunión mantenida de forma telemática con los presidentes autonómicos, en Madrid (España) a 3 de mayo de 2020. / Comunidad de Madrid (Comunidad de Madrid)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PP tornaria a ser la força més votada a la Comunitat de Madrid amb una estimació de vot de gairebé el 32% i relegaria el PSOE, que va guanyar els últims comicis autonòmics, al segon lloc tot i que els socialistes també creixen amb un 29,5% d’intenció de vot, segons les dades de l’enquesta MadriData elaborada per Sigma Dos per a Telemadrid.

Aquest sondeig reflecteix que els dos principals partits de la Comunitat de Madrid creixen en suport electoral, sobretot el PP que passaria de 30 a 43 escons en detriment de la resta de formacions, que perden intenció de vot i escons.

L’enquesta, que s’ha elaborat a partir de 1.600 entrevistes realitzades entre el 19 i el 22 de juny, reflecteix que si se celebressin ara eleccions autonòmiques el bloc de centredreta reuniria de nou la majoria absoluta i la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, estaria en condicions de reeditar un pacte d’investidura amb Cs i Vox.

Així, el PP passaria d’un 22,2% a un 31,9% de sufragis, el que es tradueix en 43 diputats i el convertiria de nou en el partit més votat en la regió.

La pujada en suports d’Ayuso es fonamenta principalment en la retenció dels seus vots del 2019 (el 85,1% dels votants del PP continuarien confiant en Ayuso) i en el descens de Ciutadans (Cs) i Vox, al qual arrabassa part del seu electorat.

Cs i el seu líder a Madrid, el vicepresident Ignacio Aguado, es quedaria amb el 10,8% dels suports per arribar a 14 diputats, quan en els comicis del maig del 2019 va sumar 26 escons, amb el 19,4% dels vots. No obstant, es manté com a tercer partit polític a la Comunitat.

La formació taronja veu com un terç dels seus vots el 2019 es transfereixen al PP o a Vox. Concretament, el sondeig conclou que el 28,4% dels votants de Cs el 2019 elegirien ara el PP mentre que el 7,5% votarien Vox.

També destaca que el 25,3% dels ciutadans que van votar el 2019 el partit liderat a Madrid per Rocío Monasterio tindrien el PP actualment com a primera opció.

El PSOE i el seu candidat en els últims comicis, Ángel Gabilondo, queda desplaçat a segona força política malgrat que guanya vots i escons. Si bé els socialistes van aconseguir fa un any el 27,4% dels suports a les urnes (37 escons), ara obtindria el 29,5% (40 escons). La diferència entre el PP i el PSOE es queda en 2,4 punts percentuals (3 escons).

En aquest cas, el PSOE creix en vots a costa d’Unides Podem i Més Madrid. El 16% dels votants de cadascuna d’aquestes dues formacions recolzarien ara els socialistes.

Més Madrid passa de 20 parlamentaris a 14, mentre que Vox perdria només un escó (de 12 a 11). Unides Podem creix en vots per passar dels 7 representants actuals en l’Assemblea a 10. Altres formacions obtindrien l’1,3% dels vots, sense obtenir presència en l’Assemblea.

Gabilondo, el líder més valorat

El socialista Ángel Gabilondo és l’únic líder polític de l’Assemblea de Madrid que aconsegueix un aprovat per als madrilenys, segons l’enquesta MadriData de Telemadrid. Amb una nota de 5,21, Gabilondo supera les qualificacions de la resta dels seus contrincants polítics. La pitjor nota, un 3,28, és per a Rocío Monasterio (Vox).

L’enquesta MadriData reflecteix que l’actual presidenta de la Comunitat de Madrid i líder regional del PP, Isabel Díaz Ayuso, suspèn en valoració per als madrilenys, amb una nota de 4,70, per sota lleugerament del seu soci de Govern, Ignacio Aguado (Ciutadans), que obté un 4,73.

Darrere d’ells en aquesta qualificació es troben Pablo Gómez Perpinyá (Més Madrid), amb un 4,15; Isa Serra (Unides Podem), amb un 3,72; i Rocío Monasterio (Vox), amb una qualificació de 3,28.

L’enquesta MadriData també reflecteix que Isabel Díaz Ayuso és la líder de la política regional més coneguda pels madrilenys (96,8%), seguida de Gabilondo i Aguado, (tots dos en 87,7%). Perpinyá és el líder menys conegut (57,6%).

El 44% valora la coalició PP-CS a Madrid

Notícies relacionades

A prop de complir-se el primer any del Govern de coalició entre el PP i Ciutadans a Madrid, els madrilenys enquestats fan balanç i el 44,2% valora positivament la gestió, pel 38,8% que la suspèn. Un altre 11% es mostra neutral en la seva valoració i hi veu coses bones i dolentes. El 6% no sap o no contesta.