16 jul 2020

Anar al contingut

la gestió de les residències

Des que va començar la pandèmia han mort 8.028 avis en geriàtrics de Madrid

El 75% d'ells ha tingut la malaltia Covid-19, segons les dades de la conselleria

Europa Press

Des que va començar la pandèmia han mort 8.028 avis en geriàtrics de Madrid

DAVID CASTRO

Un total de 8.028 usuaris de residències de gent gran de la comunitat de Madrid han mort des de l’inici de la pandèmia, fa tres mesos, el 75% per coronavirus, segons dades facilitades ahir a la nit al Govern per la conselleria de Polítiques Socials, Igualtat, Famílies i Natalitat.

Concretament, 1.253 residents van morir confirmats amb prova d’aquesta nova malaltia i 4.733 amb símptomes compatibles. En total, 5.986 avis des del 8 de març fins ahir divendres. Aquestes dades difereixen dels 6.007 comptabilitzats dimarts. Segons han explicat a Europa Press fonts del departament que dirigeix Alberto Reyero, es tracta d’ajustaments fets pels propis geriàtrics, que són els qui els envien les dades. Han pogut comptabilitzar doble un mort o de forma errònia amb coronavirus.

Geriàtrics

Les dades es refereixen a tots els centres de serveis socials de caràcter residencial autoritzats a la regió i que ofereixen atenció als sectors de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental. Són 710 centres i 42.146 residents. La gran majoria són a geriàtrics, formats per 475 centres (18 de gestió indirecta, 161 concertats, 271 privats i 25 públics directes) i que concentren gairebé tota la mortalitat.

Fins ara, un total de 14 residències estan intervingudes per l’Executiu regional i el nombre de morts amb Covid-19 en aquests centres arriba als 669, dos més que fa quatre dies. En aquest grup de residències actualment viuen 1.447 avis.

Les residències intervingudes des de principis d’abril són DomusVi Espartales, Casaquinta Ciempozuelos, Isabel La Católica-La Ventilla, Fundación Reina Sofía Alzheimer, Sergesa Boadilla, Vitalia Leganés, Monte Hermoso Madrid, residència d’Usera, Geriatel Rivas, Orpea Santo Domingo, Santíssima Virgen i San Celedonio, La Purísima Concepción, Santa Teresa Jornet i Las Golondrinas de Robledo de Chavela.

Dilluns el conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero, va afirmar en l’assemblea de Madrid que ben aviat podria acabar la intervenció d’alguns d’aquests centres. El nombre de treballadors d’aquests geriàtrics que se situava des del 24 de març fins ara és de 1.418. L’estadística no especifica les dades d’empleats contagiats o aïllats.
Dels usuaris d’aquestes 14 residències, n’hi ha 816 sense símptomes i sense contacte amb malalts de coronavirus, 483 estan sense símptomes però en aïllament preventiu per contacte amb malalts de Covid-19, només 1 d’aïllat amb símptomes i 147 positius confirmats, 6 més que dimarts.

Temes: Coronavirus