Vulnerabilitat de les persones grans amb el Covid-19

Una trentena de geriàtrics de Madrid, en «situació límit»

Deu dels residents morts a Sanchinarro tenien clars símptomes de coronavirus

La Sanitat madrilenya farà un «mapatge» constant d'aquests centres per assegurar el benestar dels avis

ancianos

ancianos

2
Es llegeix en minuts

La Comunitat de Madrid registra 30 residències de gent gran en «situació límit» i en 70 es farà un mapatge específic de residents, en el trasllat dels quals col·laboraran Bombers de la Comunitat de Madrid i de l’Ajuntament, així com els serveis de Protecció Civil.

Així ho ha detallat el conseller de Justícia, Interior i Víctimes de la Comunitat de Madrid, Enrique López, en una intervenció a TVE, en què ha detallat el pla de xoc posat en marxa per la Conselleria de Sanitat, en col·laboració amb la Conselleria de Polítiques Socials. Després d’apuntar que a les residències es concentra la població amb més risc davant el virus, ha assenyalat que el pla de xoc inclou un mapatge de totes les residències i dels seus interns, així com altres mesures que s’activaran.

Segons López, en un total de 30 residències de les 500 que hi ha a la regió s’ha detectat que hi pot haver «una situació límit» i en 70 més es farà un mapatge específic. Dins del pla de xoc, s’han activat recursos per a cada una en funció de les seves circumstàncies.

Per altra banda, un total de 17 avis han mort aquest mes de març a la residència Orpea Madrid Sanchinarro, 10 dels quals, amb símptomes clars de coronavirus, que no s’han pogut confirmar oficialment per la falta de tests, ja que no estan arribant a cap residència, ha assenyalat un portaveu d’aquest grup de geriàtrics.

La residència de Sanchinarro té 180 places i des de l’inici d’aquest mes, quan va començar la crisi sanitària pel Covid-19, han mort set persones a la unitat de grans dependents, però en principi no tenien símptomes compatibles, han indicat les mateixes fonts. Els que sí que n’han tingut i han mort han sigut 10 interns de la resta de la residència.

A més, hi ha sis avis en aïllament, possiblement encomanats per coronavirus, i una vintena de treballadors de baixa pel mateix motiu.

Notícies relacionades

Per això, estan intentat contractar més personal que els supleixi, però reconeixen que és difícil en aquests moments per la crisi i la falta de treballadors sociosanitaris. S’espera la presència en els pròxims dies de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a la desinfecció del centre.

La xifra de 17 morts confirmats aquest mes per Orpea Sanchinarro, treballadors i familiars del geriàtric l’eleven a 20 i es queixen de la falta de personal. Segons assenyalen, la plantilla del centre la componen 38 persones i ara mateix en treballen només 17. «Està tothom infectat i no donem l’abast. No es fan els canvis als clients, ni tan sols se’ls dona d’esmorzar bé», ha relatat al diari ‘El Mundo’ una treballadora.