mesura aprovada per l'Ajuntament

Admeten el recurs d'Ecologistes contra la retallada al perímetre de Madrid Central

La plataforma considera que el Consistori ha adoptat una estratègia «obsoleta» que provoca problemes de salut pública

madrid-central

madrid-central

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Jutjat del Contenciós Administratiu número 16 de Madrid ha admès a tràmit el recurs interposat per Ecologistes en Acció contra la retallada del perímetre de Madrid Central aprovat per l’Ajuntament a finals de 2019. Així ho estableix en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què el jutjat requereix a l’Ajuntament que remeti en un termini de 20 dies l’expedient administratiu en què es basa l’acord adoptat en la Junta de Govern.

El 26 de desembre la Junta de Govern municipal va autoritzar obrir a partir del present any un tram de 100 metres de Madrid Central i que va convertir Mártires de Alcalá i Seminario de Nobles en carrers de lliure circulació. La decisió es va adoptar per «facilitar el trànsit dels vehicles que pugen pel carrer Princesa des de la plaça d’Espanya amb destinació a Alberto Aguilera i afavorir la comunicació del barri d’Argüelles i la circulació des de Princesa a Gaztambide i Arapiles».

El Consistori va justificar que la decisió estava avalada per la Direcció General de Sostenibilitat i Control Ambiental que, després de gairebé un any de la implantació de Madrid Central, ha elevat un informe que assenyala que «existeixen motius d’ordenació i millor gestió de la circulació que aconsellen l’ordenació de Mártires de Alcalá i Seminario de Nobles com a vies de lliure circulació». Per la seva part, Ecologistes en Acció va considerar que aquestes mesures suposarien un increment de la contaminació de l’aire i per això va decidir acudir als tribunals amb un recurs contenciós administratiu.

Mesura aprovada al desembre

A partir d’ara, exposa el col·lectiu, s’inicia «un litigi en el qual el Govern Municipal haurà de justificar les mesures aprovades al desembre davant d’aquest jutjat i Ecologistes en Acció podrà argumentar sobre els problemes que ocasionen, després de la qual cosa la jutge dictarà una sentència».

Una de les mesures «més preocupants» aprovades al desembre per a Ecologistes, com ja va assenyalar la Plataforma en Defensa de Madrid Central, va ser la «retallada» del perímetre nord-oest de la zona de baixes emissions sota el pretext que «això permetrà una fluïdesa més gran de trànsit», una estratègia al seu judici «obsoleta» que porta a «grans increments en l’ús del cotxe i els consegüents problemes de salut pública pels gasos tòxics dels tubs d’escapament».

En aquesta Junta de Govern, destaca en un comunicat, també es va canviar l’estatus de comerciants, hotelers i restauradors, que passen a ser considerats com a residents, cosa que augmenta de nou el nombre de cotxes en circulació. D’altra banda, als camions de més de 3.500 quilograms sense etiqueta, els més contaminants, se’ls va concedir una pròrroga per continuar contaminant fins a finals de 2022, en «un clar greuge comparatiu als professionals que havien renovat els seus vehicles».

Circulació de vehicles

Per a Ecologistes en Acció, «més enllà dels cínics discursos de Madrid Green Capital o els realitzats quan se celebrava la COP25 a Madrid, l’acció real del Govern municipal sempre ha anat orientada en el mateix sentit: erosionar Madrid Central».

Assegura que l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, «sempre es va oposar a aquesta zona de baixes emissions i que només per l’acció dels jutjats, davant dels recursos d’Ecologistes en Acció i altres organitzacions, Madrid Central «s’ha aconseguit mantenir vigent fins ara».

Notícies relacionades

«Vistes en perspectiva, totes les mesures i canvis en relació amb Madrid Central i al Pla A proposades per l’actual consistori tenen un patró comú: permetre la circulació de més vehicles, més contaminants i durant més temps. Ecologistes en Acció utilitzarà tots els mitjans legals al seu abast per evitar que es continuï avançant en aquesta dinàmica, que suposarà un aire més contaminat i més problemes de salut per a la ciutadania», ha conclòs.