el 2014

Isa Serra es reafirma que no va tirar «cap objecte als agents»

La portaveu d'Unides Podem a l'Assemblea de Madrid reivindica que quan van començar les càrregues es va allunyar perquè tenia «por»

isa-serra

isa-serra

6
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La portaveu d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, s’ha reafirmat en el judici en què se l’acusa de delictes de desordres públics i atemptat a l’autoritat durant una protesta contra un desnonament el 2014 que no va llançar «cap tipus d’objecte» als agents, ja que estava sola i es va allunyar quan van començar les càrregues perquè tenia «por de la situació».

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) celebra la vista amb Celso Rodríguez, president del TSJM, al capdavant del tribunal jutjador. A l’inici, la fiscal ha acceptat com a prova dins de la fase documental els vídeos aportats per la defensa de Serra, el lletrat Eric Sanz de Bremond.

La fiscal sol·licita una pena de presó de 23 mesos per proferir insults i llançar objectes als agents de l’autoritat, arribant a dir presumptament a una policia municipal «cocaïnòmana» i «mala mare». Al seu torn, reclama que indemnitzi els agents ferits amb una quantitat de 5.200 euros.

Plataforma Stop Desnonaments

En el seu interrogatori i després de ser informada dels seus drets, la diputada regional ha narrat que el dia dels fets, el 31 de gener del 2014, va sortir del Metro cap a les 11.30 després de tornar de la Facultat de Somosaguas i va veure que hi havia un desnonament camí de casa seva, situada llavors al carrer Zurita. Segons el seu relat, hi havia un cordó policial a la cantonada del carrer Mesón de Paredes i Tribulete.

«Hi havia prop d’unes 60 persones, alguns asseguts i d’altres dempeus. La situació era tranquil·la. Poc després, la gent va començar a fer càntics del tipus ‘no pararem’. La Policia va començar a aixecar la gent asseguda i a empènyer la gent que estava dempeus», ha narrat. A preguntes de la fiscal, ha indicat que els concentrats van insultar la Policia quan va començar la tensió i van començar les càrregues. «La situació va ser calmada al que va ser posteriorment», ha especificat per indicar que no coneixia la persona que anava a ser desnonada i ha ressaltat que no participava en la Plataforma Stop Desnonaments.

A la seva arribada, es va trobar amb l’edil a l’Ajuntament de Madrid Jorge García Castaño, que va sortir del cordó policial, ja que va estar parlant amb un comandament policial perquè hi havia detinguts. També es va trobar dues persones que coneixia, Sara Porras i Alejandro Páez. Així mateix, Serra ha assenyalat que després de passar els furgons policials hi va haver un grup de persones que es van quedar en una zona pròxima a la plaça de Lavapiés i García Castaño li comenta que hi ha hagut detinguts. «Es va fer un grupet com d’unes deu persones a l’entorn de Jorge», ha explicat.

Aldarulls en el desnonament

Serra ha relatat que més endavant, a mesura que va avançar la Policia a la plaça de Lavapiés, veu com s’estan llançant objectes a la Policia, detallant que era en una zona més endavant. «Em vaig quedar on hi havia García Castaño. Quan es produeix la càrrega de la Policia me’n vaig», ha dit insistint que no va tirar cap objecte. Sobre haver sigut reconeguda pels agents com una de les persones que els va insultar, ha replicat que «aquests fets són falsos», ja que «en cap moment» es va adreçar als agents. «Jo m’allunyava perquè tenia por de la situació», ha reconegut.

«Ni vaig ser on es llançaven objectes ni vaig tirar cap tipus d’objecte als agents ni vaig animar a fer-ho. La situació era de tensió i estava sola. Jo me’n vaig allunyar, com faig quan hi ha càrregues», ha afirmat i ha remarcat que en cap moment es va asseure al costat de la resta de persones. Se li imputa també una falta de lesions i un delicte de lesions de menor gravetat, així com un delicte de danys. Els aldarulls es van produir amb motiu d’un desnonament d’una persona discapacitada al carrer de Tribulete, situat al madrileny barri de Lavapiés.

Quatre persones van ser detingudes llavors per desobediència i resistència a l’autoritat. Durant la investigació, diversos agents es van ratificar en el reconeixement fotogràfic de la investigada i la van identificar com a partícip dels insults i llançaments d’objectes que es van realitzar.

Dispositiu de seguretat

Segons la seva acusació, la fiscalia aprecia que en aquest cas es presenta la circumstància atenuant com a «molt qualificada» de dilacions indegudes. Segons es recull en l’escrit, el 31 de gener del 2014, en virtut de l’ordre de servei de la Direcció de la Policia Municipal de Madrid, es va establir un dispositiu de seguretat, acompanyant la comissió judicial l’actuació que tenia per objecte donar compliment a la Interlocutòria del Jutjat de Primera Instància número 101 de Madrid, que va decretar un desnonament.

Recorda que formaven part de l’esmentat operatiu dos Policies Nacionals així com 17 agents de la Policia Municipal de Madrid «que estaven degudament uniformats i a l’exercici de les seves funcions».

Cap a les 7.30 hores, detalla el fiscal, va quedar establert el cordó de seguretat entre el carrer Mesón de Paredes i el carrer Tribulete de Madrid, «apareixent en els dos punts grups de persones en un nombre inicial aproximat de 50», que deien pertànyer a la Plataforma Stop Desnonaments i que van començar a increpar els agents amb crits tals com ‘Aquest desnonament el pararem’, mentre els proferien insults i els empenyien.

Quan va finalitzar el llançament, el Ministeri Públic argumenta que Isa Serra, «que feia funcions de lideratge dels grups de protestes», junt amb altres persones, van procedir a asseure’s al carrer quan abandonaven el lloc cotxes policials per impedir-los que poguessin sortir i, amb una «actitud violenta» van començar a insultar-los amb frases com «fills de puta, assassins, vergonya em faria ser policia».

Lluita juvenil antidesnonaments

Aquesta acció es va fer, a criteri de la Fiscalia, en «llocs de comú acord, emparats en la força del grup, a fi d’atemptar contra la pau pública i el normal desenvolupament de la convivència ciutadana, amb absolut menyspreu contra l’autoritat que representava la força policial». L’escrit d’acusació recorda que mentre escopien els agents, també els van llançar ampolles, pedres, llambordes, testos i altres «objectes contundents com ara papereres».

Durant aquests enfrontaments van arribar fins i tot a obrir una contraporta de la furgoneta en marxa quan a l’interior hi havia agents de la Policia Municipal que intentaven abandonar el lloc i van causar desperfectes a dos dels vehicles policials.

A més, afirma que Serra es va dirigir a una gent i li va cridar la següent expressió: «Ets una cocaïnòmana, mala mare, filla de puta. Tant com hem lluitat les dones, amb tu es perd tot, no et volen ni els teus propis companys».

Notícies relacionades

En el transcurs dels fets, la Fiscalia conclou que l’acusada junt amb altres persones va empènyer «violentament» per força actuant per impedir-los que abandonessin el lloc, «mentre els llançaven objectes contundents». De fet, una agent de la Policia Municipal va patir lesions com a conseqüència dels impactes dels objectes que li van llançar.

La portaveu d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid es va mostrar al juliol, després de saber que se li investigava per aquest assumpte, «orgullosa» de la seva lluita juvenil antidesnonaments, sobretot en aquest cas que afectava una persona amb discapacitat, i va negar els fets que se li imputen. «Jo no vaig increpar ni vaig agredir ningú. Vaig estar una estona en el desnonament i me’n vaig anar», va indicar.