llibertat educativa

El veto parental posa de manifest el difícil rol de Casado en l'oposició

El líder del PP entra de ple en el debat de Vox, que necessita per als Pressupostos de Madrid

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante su discurso en el acto de homenaje a las víctimas del conflicto armado de Colombia, en la Real Casa de Correos de la Puerta del Sol, en Madrid a 27 de noviembre de 2019.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durante su discurso en el acto de homenaje a las víctimas del conflicto armado de Colombia, en la Real Casa de Correos de la Puerta del Sol, en Madrid a 27 de noviembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

No s’ha engegat encara el Congrés i Vox ja ha aconseguit marcar l’agenda del PP des de les autonomies. La por que alguns diputats de Pablo Casado tenien que Santiago Abascal intentés retratar la «dreteta covarda» a l’hemicicle mitjançant iniciatives parlamentàries ha arribat ja a través de les comunitats en les quals el PP es va aliar amb Ciutadans i la ultradreta per aconseguir el Govern: MúrciaAndalusia Madrid. En les tres, Vox ha posat com a condició aplicar la censura parental a les escoles públiques per recolzar els Pressupostos. Aquest veto, recorregut pel Govern central, suposa que els centres hauran de sol·licitar una autorització als pares perquè decideixin si els seus fills poden participar en activitats complementàries que afectin qüestions morals o la sexualitat.

Els números són els que són i el PP necessita Vox per als comptes i, davant d’aquesta disjuntiva, Casado ha donat llum verda als seus barons perquè cedeixin si ho necessiten. A més, el líder del PP s’ha llançat a defensar aquest veto com si hagués sigut un pilar del seu partit, tot i que en cap programa electoral ha aparegut aquesta mesura. «Abascal 1, Casado 0», resumeix un diputat integrat a la direcció.

Fonts de l’equip de Casado admeten que, amb la «fortalesa» d’un Vox amb 57 escons, la situació del PP és difícil de gestionar i hauran de decidir en cada cas, segons les propostes d’Abascal, si s’hi sumen o no. «Dependrà. Hi ha molta legislatura i el PP és un partit d’Estat i de Govern», afirmen aquestes fonts, que remarquen l’«experiència de gestió» davant el curt recorregut de la formació ultra. 

Els d’Abascal ja han aconseguit implantar-lo a Múrcia, amb l’aquiescència del PP i Cs, i ara exigeixen que es faci a Andalusia i Madrid, on no li estan posant tan fàcil. 

Diferències territorials

En les tres, en els Executius governen en coalició el PP i Cs. I aquesta polèmica també ha posat en relleu la diferent manera d’encaixar les exigències de Vox per part dels populars i dels liberals segons cada territori. 

Notícies relacionades

Per al bipartit andalús, la demanda és «perfectament assumible» si se li pregunta al portaveu, Elías Bendodo, del PP. No obstant, és «innecessari» si se li planteja al conseller d’Educació, Javier Imbroda, de Cs. Els Pressupostos del 2020 ja estan pactats, així que la pressió de Vox pot arribar amb el bloqueig a projectes de llei o decrets.

A Madrid, en canvi, tant populars com taronges rebutgen la iniciativa. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso (PP), també va qualificar aquest dimarts d’«innecessari» el «pin» i va recordar a Vox que no es va incloure en el pacte d’investidura. No obstant, això no és obstacle perquè els ultres puguin amenaçar-lo ara de no recolzar els Pressupostos, com estan fent. A l’equip de Casado no són optimistes i creuen que Ayuso no podrà escapolir-se’n.