TANCAMENT DE L'ESPAI AERI

El macrojudici contra gairebé 140 controladors comença el 15 de gener

Va afectar 700.000 passatgers i més de 5.000 vols a Espanya

Estan acusats per la suposada comissió d'un delicte d'abandonament de funció pública

macrojuicio-aviones

macrojuicio-aviones

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Jutjat Penal número 18 de Madrid celebra a partir del dimecres 15 de gener la vista oral del macrojudici contra 139 controladors aeris pel tancament de l’espai aeri espanyol el desembre del 2010 que va provocar la declaració de l’estat d’alarma per part del Govern central.

Els gairebé 140 controladors aeris implicats en aquesta causa a Madrid, incloent-hi antics membres de la junta directiva d’USCA, estan acusats per la suposada comissió d’un delicte d’abandonament de funció pública el 3 i 4 de desembre del 2010, que va derivar en el caos aeri i en la ‘militarització’ del servei de control.

El caos aeri del desembre del 2010 va afectar uns 700.000 passatgers i més de 5.000 vols a tot Espanya, amb col·lectius d’afectats que van iniciar accions legals. Aquesta és una de les causes que encara continuaven de les 20 que es van obrir en diferents jutjats de tot Espanya, ja arxivats i exculpatoris per als controladors en la majoria dels casos.

Judici oral

Indemnització per als passatgers

Al febrer, el sindicat USCA va arribar a un principi d’acord amb la Fiscalia de Madrid i acusacions particulars pel qual es comprometia a desemborsar prop de 15 milions d’euros en concepte d’indemnització als passatgers afectats pel caos aeri del desembre del 2010, una mesura condicionada a l’acceptació del mateix a Palma de Mallorca. L’acord va suposar per al sindicat la fi a un conflicte que dura deu anys mentre queda pendent la causa de Madrid.

En el procés de Palma, 83 controladors de les Balears acusats pel caos aeri del 2010 van realitzar el pagament de les indemnitzacions acordades als perjudicats i la majoria es van adherir a un pacte amb la fiscalia pel qual reconeixien un delicte d’abandonament de funcions públiques amb assumpció d’una multa per evitar anar a judici. Això evitava l’acusació de sedició.

La indemnització acordada en aquest procediment va ser de 1.000 euros per perjudicat pels danys morals més els materials, que ja van ser cobrades o consignades al jutjat per a la seva recepció. La vista oral es desenvoluparà els dies 15, 16, 20, 22, 23, 27 i 29 de gener; els dies 3, 5, 6, 10, 11, 12, 18, 19, 20, 24 i 26 de febrer i els dies 2, 4, 5, 10, 11, 12, 16 i 18 de març, quan quedarà vist per a sentència.

Causes obertes en jutjats de tot Espanya

El judici s’iniciarà amb l’exposició de les qüestions prèvies de cadascuna de les parts del procediment, ha explicat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. El sindicat USCA va sol·licitar el desembre del 2013 l’arxivament de la investigació sobre el suposat abandonament dels seus llocs de treball durant el pont de la Constitució del 2010, per entendre que «no hi va haver cap plantada» per part del col·lectiu i que el tancament de l’espai aeri va ser una decisió «unilateral» d’Aena.

Notícies relacionades

Després del tancament de l’espai aeri, el 2013 es van obrir 23 causes contra els controladors a jutjats de tot Espanya –les ja arxivades a València, Burgos, Àlaba, Cantàbria, Astúries, Alacant, Andalusia, Vigo, Reus, Sevilla i les resolucions dictades pels Jutjats d’Instrucció de Granadilla de Abona (Canàries), Sevilla, San Cristóbal de la Laguna, el Prat de Llobregat, Màlaga, Reus, Sabadell, Bilbao, Santiago de Compostel·la i Santa Coloma de Farners (Girona), a més de Palma i Madrid– de les quals 21 van ser sobresegudes.