COMPTES MUNICIPALS

Driblatge del PP per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament de Madrid sense Vox

Els populars aprofiten que Més Madrid estava pendent que una regidora assumís el càrrec per tirar-los endavant malgrat l'abstenció de la ultradreta

L'alcalde Almeida nega «martingales o filibusterisme» perquè la «rebequeria» de l'esquerra «no és manera de fer política»

almeida-vox

almeida-vox

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els pressupostos de l’Ajuntament de Madrid, governat pel PP i Ciutadans, van tirar aquest dilluns endavant finalment contra tot pronòstic gràcies a l’abstenció dels quatre edils de Vox ja que Més Madrid tenia una edil menys. Inés Sabanés va renunciar divendres i encara no havia sigut substituïda, circumstància que va aprofitar l’alcalde, José Luis Martínez Almeida, per sotmetre a votació els comptes. Més Madrid i el PSOE van qualificar de «frau democràtic» la sessió i estudien impugnar-la.

Sabanés va deixar la setmana passada la seva acta per centrar-se en la seva tasca de diputada al Congrés i la seva successora, Mar Barberán, encara no l’havia ocupat perquè es necessitava un tràmit que no s’havia completat. El seu grup a l’ajuntament i també el socialista van reclamar ajornar la votació, però el president del ple, Borja Fanjul (PP), va rebutjar la petició i els demandants van abandonar la sessió en senyal de protesta. El que es presentava com un empat entre el bloc de l’esquerra i la dreta, que hauria requerit el vot de qualitat de l’alcalde, va acabar amb un triomf clar de populars i taronges.  

Inicialment, l’esquerra tenia majoria per oposar-se als comptes públics perquè Vox havia decidit no votar ‘sí’ a favor d’Almeida, però l’absència no coberta de Sabanés va permetre validar el projecte de pressupostos de l’equip de Govern municipal.

Per a la portaveu de Més Madrid Rita Maestre, l’ocorregut aquest dilluns és un «profund frau democràtic» i va acusar el PP i Vox de valer-se del fet que no es podia informar la Junta Electoral de la renúncia de Sabanés durant el cap de setmana per pactar l’abstenció de Vox sense atendre la proporcionalitat de representació de cada formació en les últimes eleccions municipals.

Mentrestant, el socialista Pepu Hernández va manifestar també la seva «indignació» davant del «tremend frau» esdevingut aquest dilluns i va acusar a les formacions de centredreta d’haver convertit el ple municipal en un «circ» on es va veure els «domadors» de Vox, en al·lusió al PP, i als «saltimbanquis», amb referència a Cs.

L’alcalde es defensa

Notícies relacionades

«És una gran notícia per a Madrid i els madrilenys i els qui pretenguin enfosquir-la amb rebequeries, se’ls ha de dir que el problema és seu perquè l’esquerra alguna vegada haurà de treballar, alguna vegada haurà de fer els deures i assumir la seva responsabilitat», va afirmar Almeida.

L’alcalde va defensar que entorn del ple de pressupostos «no hi ha hagut martingala ni filibusterisme, sinó moltíssim treball pel govern per tirar-los endavant» a la qual cosa va sumar que si Sabanés no va renunciar abans va ser per «una guerra interna de poder a Més Madrid amb Marta Higueras per veure qui es quedava». «¿Algú desconeix, tret d’ells, que el lloc de regidor i diputat és compatible? ¿Algú va obligar Inés Sabanés a dimitir de regidora divendres? Aquest ple es convoca divendres sabent en aquell moment que Vox hi vota en contra. ¿Van impugnar la convocatòria [aMés Madrid] sabent que Inés Sabanés no hi era dilluns? I aquest matí hi ha hagut junta de portaveus, però no han dit res», va declarar a la premsa a la sortida del ple.