COMPTES PÚBLICS

Vox entrega a Almeida la seva «proposta definitiva» i li diu que aprovar pressupostos «està a la seva mà»

El Ple extraordinari es reuneix després que divendres no fos possible un acord amb el grup ultradretà

-FOTODELDIA- GRAF8714. MADRID 15/06/2019. - El secretario general de Vox, Javier Ortega Smith (i), felicita a José Luis Martínez Almeida (d), tras haber sido elegido nuevo alcalde de la Madrid en la sesión constituyente celebrada este sábado en el Palacio de Cibeles. EFE/Emilio Naranjo ***POOL***

-FOTODELDIA- GRAF8714. MADRID 15/06/2019. - El secretario general de Vox, Javier Ortega Smith (i), felicita a José Luis Martínez Almeida (d), tras haber sido elegido nuevo alcalde de la Madrid en la sesión constituyente celebrada este sábado en el Palacio de Cibeles. EFE/Emilio Naranjo ***POOL*** / Emilio Naranjo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Vox ha entregat a l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, la seva «proposta definitiva» de pressupostos després d’un cap de setmana de negociacions i li ha dit que ara l’aprovació dels pressupostos està en mans del regidor. «L’aprovació delspressupostos  està a la seva mà. Esperem la seva resposta», han traslladat fonts de Vox als periodistes.

Aquesta proposta no serà donada a conèixer fins a obtenir resposta. El Ple extraordinari de pressupostos ha sigut convocat aquest dilluns a les 10 hores després que divendres no fos possible un acord amb el grup municipal de Vox, els quatre vots del qual són necessaris per treure el pressupost i les ordenances fiscals endavant.

Ja a la tarda fonts del grup municipal definien com a «complicades» les negociacions tot i que també asseguraven que s’estava produint una «entesa més gran». Les negociacions no avançaven com els agradaria a Vox «quant al finançament de les xarxes clientelars de l’extrema esquerra», han concretat.

Baixada d’impostos

«Sí que hi ha més acostament en el tema d’impostos però tampoc s’ha arribat a baixades reals i importants», han conclòs mentre continuen «negociant amb la intenció d’aprovar pressupostos». Reclamen a Vox «un acostament més gran a aquest tan sols 1% del pressupost» que els agradaria eliminar i que els «separaria dels pressupostos de Carmena». Un acord pressupostari «evitaria el continuisme ideològic de l’extrema esquerra».

Tot apuntava que la resposta es farà esperar fins aquest dilluns, quan arrenqui el ple extraordinari al qual PP i Cs arriben amb esperances d’obtenir llum verda dels quatre regidors de Vox.

I aquestes esperances venen motivades per les últimes declaracions públiques d’Ortega Smith,  qui divendres, quan estava previst inicialment la celebració del ple de pressupostos, va afirmar que no deixarien de recolzar uns comptes perquè el que busquen és «un compromís per escrit que  en aquest exercici i en els pròxims la voluntat en matèria fiscal sigui arribar al mínim possible» entorn de «les subvencions a dit i alsxiringuitos  polítics».

Guerra política

Preguntat per la subvenció a la FRAVM, la federació regional de veïns de Madrid a la qual han declarat la «guerra política», Ortega Smith va aclarir que el seu objectiu és que «desaparegui però la qüestió és quan». «Si aquests objectius no els podem aconseguir en aquests primers pressupostos, que enganxem un avenç important en els següents i a veure si per al tercer any ho hem aconseguit», revelava la premsa. «Això és l’assenyat en política, saber conjugar les teves idees amb les realitats econòmiques i amb els vots dels que disposes», manifestava. 

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, preguntava retòricament al Grup Municipal de Vox «si val la pena» que es prorroguin els pressupostos del Govern anterior, liderat per Manuela Carmena, si només discrepen en l’1% de les partides pressupostàries. Per a Ortega Smith el temps no és un problema. «El món no s’acaba el 31 de desembre», contestava divendres passat als periodistes.

I mentrestant la negociació continua. Els de Vox han exigit al PP i Cs una proposta concreta, negre sobre blanc, lluny de «generalitats», per arribar a dilluns amb un ‘sí’. A més Ortega Smith ha advertit que un potencial acord es faria «amb llum i taquígrafs» davant de la «falta de confiança» que li produeixen els acords que han firmat prèviament amb els populars.

Vox exigeix concreció sobre la baixada d’impostos, especialment en l’IBI; quant retallarien el finançament «de xiringuitos de l’esquerra» i si estan disposats a portar endavant als pròxims exercicis un canvi a l’hora d’atorgar subvencions, «que no siguin a dit sinó per concurrència competitiva».

Pressupost per a xiringuitos

El govern de Cs i PP no renovarà els contractes amb els dinamitzadors de determinats òrgans de participació, reformularà els Fòrums Locals, retallarà les subvencions nominatives apostant per la concurrència competitiva i liquidarà l’Observatori de la Ciutat tal com funciona ara. Són algunes de les mesures que Vox emmarca dins d’aquest 0,1% del total del pressupost derivat de ‘xiringuitos’ i pel qual dirien ‘no’ al projecte de comptes ‘xiringuitos’ que en global ascendeix a 6.112 milions d’euros per al 2020, un 8% més que el 2019.

Els de Javier Ortega Smith donaran suport als pressupostos del Consistori perquè «el 99%» procedeix del seu impuls sempre que el PP i Cs «converteixin en ajuda social» l’1% del projecte de comptes amb el que no estan d’acord perquè va destinat a «xiringuitos ideològics».

El que Vox proposa és substituir aquest 1% del projecte amb el que no estan d’acord –-quantificat en 5,2 milions d’euros, el 0,1% del pressupost-– per ajuts socials per a 3.000 famílies, a raó de 150 euros mensuals durant un any.

En aquests 5,2 milions inclouen 1,7 milions d’euros de duplicitats en serveis, més d’un milió d’euros per a «associacions d’ideologia de gènere, de memòria històrica o d’altres de tipus pseudoecologistes», sense oblidar els 2 milions d’euros per a la Federació Regional de Veïns de Madrid (FRAVM).

Despesa innecessària

Els punts de partida que Vox va posar a sobre de la taula per asseure’s a negociar passaven per una baixada d’impostos al màxim legal permès; destinar la màxima inversió en política social real; supressió o reducció al mínim de la despesa innecessària i eliminació de les subvencions a ‘xiringuitos ideològics’.

Consideren a Vox que el 99% del projecte de pressupostos presentat pel PP i Cs és de la seva autoria, amb iniciatives seves entre les quals han assenyalat la Casa de Campo del Norte, el carril bici de l’eix Castellana-Recoletos, la rehabilitació i posada de relleu del patrimoni de les Casas Consistorials, el vedat a les màfies de la venda ambulant, instar al desallotjament d’edificis municipals okupats, les bonificacions per a les famílies nombroses o el compromís perquè hi hagi dotació pressupostària destinada a fer una auditoria de les ‘subvencions a dit’.

Notícies relacionades

Vox assenyala la FRAVM com una de les seves línies vermelles, federació definida pel grup municipal com a «estendard delsxiringuitos ideològics que representen un subsidi a associacions gestionades per l’esquerra, autèntiques casernes d’hivern». Han arribat fins i tot a declarar-li la «guerra política». En el projecte de pressupostos es manté la subvenció a la FRAVM amb un total de 2 milions d’euros.